Podem ser els blocaires periodistes?

És el que es pregunta Ramón Salaverría, que recull les paraules de Ben Hammersley (periodista freelance) durant una entrevista en un diari espanyol. Hammersley afirma que no hi ha cap diferencia entre un simple internauta i un periodista professional. Així per Hammserley qualsevol persona pot ser periodista, fotògraf, cantant, actriu…. però només els bons cobren per ell.
Aquestes paraules han aixecat un cert debat a la blogosfera i Salaverría es pregunta si els blocaires podem ser periodistes. Salaverría afirma que si entenem per a periodista només a aquell que és capaç de publicar textos, fotos, sons i videos, “desde luego debemos reconocer que estamos rodeados de millones de periodistas en la red”. Però per Salaverría el periodista és aquell que a més de realitzar aquestes tasques, realitza en la seva tasca professional un servei a la societat oferint informacions rellevants que serveixen per prendre decisions amb llibertat. Afegeix que en aquest cas “me parece que la red no anda tan sobrada de verdaderos periodistas”.
En un comentari a l’anotació de Salaverría un lector puntualitza que Hammserley durant una conferència a Barcelona explicà que qualsevol persona pot realitzar una noticia però són els periodistes els que poden i deuen aportar un valor afegit, reflexió, explicar els motiu…, en conclusió, oferir informació que ajudi a la pressa de decisions i a entendre el que està ocurrent.
Personalment estic d’acord amb les opinions de Salaverría. De la mateixa manera tinc clar, de la ma teixa forma que tothom és lliure d’escriure i parlar sobre història, només els historiadors tenim les eines per analitzar-la, estudiar-la i reflexionar sobre els esdeveniments del passat. Internet ha obert la porta a qualsevol persona perquè reflexioni en veu alta sobre qualsevol tema, però no podem pretendre substituir els professionals de cada àmbit en la seva feina.
I tu, què n’opines?