Contractar un especialista en SEO

Tant si us heu iniciat recentment en el món del comerç electrònic, com si ja fa temps que hi sou, pareu atenció a aquest article. Segurament haureu arribat fins aquí perquè teniu problemes per posicionar la vostra pàgina web en els principals cercadors d’Internet. Heu notat que el vostre web rep poques visites? No apareixeu als resultats de recerca dels cercadors més populars (Google, Bing, Yahoo)? En aquest article us expliquem les coses que potser esteu fent malament i com ho podeu resoldre. A més us donem consells per contractar un bon especialista en SEO (optimització en els resultats de recerca, en les seves sigles en anglès).

Rebre l’assessorament d’un especialista en SEO us farà guanyar temps en la presa de decisions de la vostra empresa o negoci en línia i diners.

Plataformes per crear el vostre negoci en línia o pàgina web corporativa

El primer que cal triar correctament és la plataforma. El vostre negoci en línia o la pàgina web corporativa de l’empresa necessita un “software” per poder funcionar. Depenen del tipus de pàgina web, caldrà escollir un sistema o un altre. Simplificant, podem dir:

 • Per una pàgina web corporativa, podeu optar per utilitzar WordPress. Avui en dia, més del 25% de totes les webs a Internet utilitzen WordPress (pàgina web oficial). El seu ús és gratuït, ja que es tracta d’un sistema open source (de codi obert). La seva instal·lació i configuració pot resultar una mica complicada. Aconsellem deixar-se assessorar per una agència especialitzada. Això no obstant, un cop instal·lat, el seu ús és molt intuïtiu.
 • Per un negoci en línia les opcions són més diverses. Depenen del volum de la botiga i de les necessitats específiques del negoci, es poden triar diferents opcions:
  • Una opció és instal·lar el sistema WooCommerce, que és un complement de WordPress. Proporciona, també de forma gratuïta, les eines més bàsiques per arrancar amb el negoci. Per exigències una mica més específiques, sí que caldrà comprar “complements” de tipus premium.
  • Una segona opció és optar pel sistema PrestaShop, també gratuït. Proporciona l’accés a un sistema molt robust de gestió i control d’una botiga en línia. La seva instal·lació i configuració pot resultar una mica més complicada, però ofereix eines molt avançades.
  • La tercera opció és utilitzar el sistema Magento, que ha estat adquirit per l’empresa Adobe (propietària del programari de disseny PhotoShop o l’Illutrator).
  • Per acabar amb aquest llistat, existeixen un altre tipus d’opcions. Són opcions a pagament, que ofereixen plataformes des d’on es pot vendre directament sense haver de fer instal·lacions i configuracions en servidors propis. Sovint no ofereixen un grau de control total sobre la pròpia botiga i estan subjectes al pagament de comissions. Les més utilitzades són:

A tenir en compte….

L’elecció d’una plataforma o d’una altra dependrà de molts factors. En resum, cal tenir en compte el grau de control que es vol tenir sobre la botiga o pàgina web. Per exemple, si volem decidir en tot moment el disseny de la pàgina principal o de les fitxes de productes, hauràs d’utilitzar una plataforma del tipus WooCommerce o PrestaShop. Si ens va bé utilitzar un disseny preestablert, amb Shopify o Wix estarem ben coberts.

També hauràs de tenir en compte si s’han de pagar comissions per l’ús de plataformes de tercers. I molt important, utilitzant una plataforma de tercers estaràs subjecte al compliment de les seves condicions del servei i les seves polítiques de venda.

Si optes per una plataforma pròpia, tindràs total llibertat per establir les teves pròpies condicions de venda, d’entrega, de devolucions… A més podràs decidir exactament el disseny que més t’agrada per la teva botiga. Tanmateix, potser en aquest cas necessitaràs l’ajuda d’un expert.

Rebre assessorament especialitzat

Tant si has de posar en marxa un negoci en línia o crear una pàgina web corporativa, assessora’t amb una agència especialitzada. Les plataformes gratuïtes incorporen totes les funcions necessàries per optimitzar la pàgina web i fer-les visibles en els motors de recerca d’Internet. Però calen determinades habilitats i pautes per fer que realment una pàgina web es mostri als cercadors.

Preguntes clau

Com a propietari d’un negoci en línia o d’una pàgina web corporativa segurament t’has fet les següents preguntes:

Apareix la meva pàgina web a Google?

Com puc canviar la informació que apareix al cercador sobre el meu negoci?

Com puc corregir els errors que apareixen a Google sobre el meu negoci?

Definició d’objectius de la pàgina web (i per què és important)

Si has decidit que la teva empresa o negoci necessita mostrar-se a Internet, segurament hauràs invertit molts diners i temps. Algú haurà construït la teva web i ara voldràs veure que has fet una inversió útil per a la teva empresa.

L’exemple d’una botiga de roba

Fa vint anys que tens un negoci obert al públic al centre d’una ciutat. Per davant del teu negoci passa cada dia molta gent. Molts entren i acaben comprant una camisa, uns pantalons…

Durant tot aquest temps els teus clients han estat els habitants de la localitat on es troba el teu negoci. També hi podien arribar els habitants de les localitats més properes.

Arriba un moment que et decideixes a obrir una pàgina web per vendre els teus productes en línia. El teu client potencial passa a ser global. Per arribar a tenir èxit en aquesta nova aventura empresarial cal:

 • Entendre els passos que impliquen que una persona es converteixi en client de la teva botiga. Exactament igual que passaria en el teu negoci de venda tradicional.

Passos per convertir una persona en client de la teva botiga

1 – La gent ha de trobar el teu negoci a Internet.

2 – Després la gent ha de decidir d’entrar i mirar els productes.

3 – I finalment, seleccionar algun producte i pagar.

Com mesurar la visibilitat de la botiga als cercadors d’Internet? A través del SEO

Mesurar la visibilitat de la botiga en línia als cercadors és relativament senzill. Per exemple, si a la nostra botiga venem samarretes, caldrà anar al cercador i escriure la paraula “samarretes“. Veurem en els resultats de la recerca si apareix la nostra botiga.

Google
Pàgina de Google amb els resultats de la recerca “Samarretes”

Si en els resultats de la recerca trobem la nostra pàgina web, a això ho anomenem impressió.

Si la persona que cercava les “samarretes” a Google i ha trobat la nostra pàgina, decideix entrar, aleshores farà un “click“. Gràcies a l’eina gratuïta de Google “Search Console“, podem saber quants clics rep la nostra pàgina web.

Quan aquesta persona entra a la nostra pàgina web, podem saber moltes coses sobre el seu comportament, per exemple:

 • Tota la navegació que fa a dins del web. També podem saber les pàgines que visita i les seves cerques de productes.
 • Saber quant de temps es pren d’ençà que ha entrat a la pàgina fins que ha completat la compra.
 • Conèixer si ha abandonat la botiga abans de comprar algun producte.

El propietari o l’administrador de la botiga pot conèixer totes aquestes dades gràcies a les eines estadístiques que proporciona el mateix cercador de Google. Utilitzant Google Analytics, en combinació amb el Search Console, es poden arribar a mesurar:

 • Consultes,
 • impressions,
 • clics,
 • i la ruta de l’usuari abans de completar una compra.
Analytics

Consells per contractar un especialista en SEO

Per poder trobar més clients per al vostre negoci en línia, necessitaràs posar una mica d’esforç per millorar la teva presència a Internet.

En el cas d’una botiga en línia, les accions més bàsiques (i obligatòries) que es poden fer són:

 • Publicar fotos de qualitat de cada producte en venda.
 • Escriure bones descripcions per cada producte. Millor si són descripcions llargues i originals, on s’expliqui molt bé les característiques del producte. Es poden acompanyar d’infografies, taules…
 • Posar els preus i especificar si els preus mostrats tenen els impostos inclosos o exclosos.
 • Explicar el mètode d’entrega de forma clara.

Per complir amb totes aquestes accions i assegurar-te que el teu web es mostra en els resultats de recerca, hauràs de contractar un especialista en SEO.

Com trobes la persona adequada?

Els dissenyadors i desenvolupadors de pàgines webs tenen en les seves pàgines webs un apartat on mostren els treballs fets anteriorment (catàleg). Dóna una ullada a les pàgines que han dissenyat. Controla els següents aspectes:

 • Que hagin fet una pàgina web fàcil d’utilitzar.
 • Que sigui atractiva i del teu grat.
 • Assegura’t que aquestes webs es puguin obrir al telèfon.

Aleshores, fes-te les següents preguntes:

 • Es carreguen ràpidament?
 • És fàcil fer una compra?

Contacta a l’especialista en SEO

Quan hagis trobat el dissenyador web que s’adapti a les teves necessitats, posa’t en contacte amb ell i estableix un llistat de prioritats. La primera cosa que caldrà fer és una entrevista. Serà el moment de posar sobre la taula els aspectes fonamentals:

 • El contingut de la pàgina web o botiga en línia.
 • L’estructura de la pàgina web.
 • Quantes pàgines o apartats tindrà la web?
 • Com es desplaçaran els usuaris d’un lloc a un altre en el web?

Com a propietari d’una pàgina web corporativa o d’una botiga en línia, assegura’t d’explicar correctament els objectius del teu negoci a l’especialista SEO. L’especialista ha de saber exactament què vols aconseguir amb el web.

Aquest procés pot allargar-se durant setmanes o mesos. I característiques més avançades per implementar en el procés de compra d’una botiga i del processament dels pagaments poden fer allargar encara més tot aquest temps.

Acabat el treball és el moment de fer proves

Quan els treballs de l’especialista SEO s’han acabat, assegura’t de fer proves amb persones de la teva confiança. Prova-ho tot. Comprova els següents aspectes:

 • La teva pàgina web es veu bé i funciona correctament?
 • Funciona en tots els dispositius i navegadors? A l’ordinador comprova que funcioni tant al Chrome, com a Firefox i l’Internet Explorer o el Safari en sistemes Apple. Al mòbil comprova que funciona tant a Android com a iOS.

Regla d’or: tenir la web actualitzada

Acabat tot el procés de desenvolupament de la pàgina web o botiga en línia, aquesta haurà de ser actualitzada de forma regular. Necessitaràs afegir nous productes, noves categories, etc.

També caldrà dur a terme tasques de caràcter més tècnic, com actualitzar les plataformes (WordPress, PrestaShop…). Així que t’hauràs d’assegurar que els desenvolupadors del web estiguin disponibles per realitzar aquestes tasques.

Demana als desenvolupadors que t’expliquin com actualitzar els continguts del web. També hauràs de saber com afegir nous productes, canviar els preus, eliminar un producte de la botiga o afegir nous mètodes d’enviament. En resum, hauràs de saber utilitzar aquestes plataformes per poder fer aquests canvis sense l’ajuda de ningú.

Amb tot això, la teva pàgina web estarà en línia. Disponible per a tothom. Però la feina no s’acaba aquí. I recorda, contractar un especialista en SEO et pot fer estalviar temps i diners.