De nou les rebaixes

Aquest divendres han començat les rebaixes d’estiu als comerços i grans magatzems de Catalunya. De l’1 de juliol al 31 d’agost els consumidors podran trobar tot allò relacionat amb la moda, el tèxtil i els complements amb descomptes de fins el 70%. Els mitjans de comunicació ens asseguren que és una bona oportunitat per comprar allò que necessitem sense fer un gran esforç econòmic. Com sempre l’Agència Catalana del Consum recomana tota una sèrie de consells per no tenir sorpreses alhora de fer les compres. Fer una llista d’allò que necessitem, comparar preus, examinar el producte o llegir l’etiqueta, són algunes de les recomanacions del Govern per tal de tenir una bona compra. El motiu d’aquesta anotació al blog és per reflexionar en veu alta sobre la perversitat del sistema del consum, la moda i l’economia del comprar-llençar. Per què ens han fet entendre que cal renovar el nostre armari any rere any i que l’època de rebaixes és una oportunitat d’or per fer-ho, ja que així podem aprofitar els descomptes? Per quin motiu un pantaló de l’any passat ja està passat de moda?
No seré jo qui escrigui la bestiesa de que s’hauria de tornar a aquells temps en els quals la majoria de la població tenia la roba imprescindible per treballar de dilluns a dissabte i anar a missa el diumenge. No cal caure en aquest extrem, però ens hauríem de preguntar per què ens cansem tan aviat de la roba que hem comprat apenes uns mesos enrere? O és que potser la roba és de tant mala qualitat que ja s’ha trencat per mil llocs els pantalons que vam comprar fa 1 any? Aquest és un altre assumpte. Les grans marques fan la roba d’una qualitat tan pèssima potser ja a consciència per obligar-nos a comprar-ne de nova amb una certa freqüència. Sigui per un motiu o per un altre, aquest és un sistema pervers perquè ens obliga a tenir la necessitat de renovar el nostre armari any rere any sota l’amenaça de quedar fora d’allò que en diuen “la moda”.
Gaudim dels descomptes de les rebaixes, però practiquem un consum responsable. Pensem en allò que realment necessitem, comparem preus i triem allò que més en agradi en funció, també, de la seva qualitat. Així em podrem gaudir per molts més anys.