Diàleg, diversitat, multiculturalitat… i del barri de la Mina qui se’n recorda?

Ahir a la cerimònia inaugural del Fòrum de les cultures de Barcelona es parlà molt de la diversitat, el diàleg, la convivència entre cultures. A només 500 metres d’allà, un barri de Sant Adrià de Besós sap molt bé que són totes aquestes paraules que sonen tant bé. Ells des de fa molts anys conviuen entre cultures ben diferents i s’entenen i dialoguen en llengües diferents i s’entenen. Però ningú se’n recorda d’ells.
En el barri de la Mina de Sant Adrià de Besós sabien que el Fòrum posaria encara més en evidència l’estat d’oblit en que es troba el barri. Sabien que el Fòrum no els solucionaria els problemes i saben que des d’ahir ja ningú se’n recordarà més d’ells. Els van prometre projectes per rebitalitzar el barri, però l’únic que han vist és una part tant petita del pastís que no els ha donat ni per asfaltar els carrers. El barri de la Mina no necessita fòrums per sortir de la situació d’oblit en que es troba, sinó actuacions que vagin en la millora de la situació social del barri.
Ahir els polítics s’ompliren la boca de paraules ben sonants, però el que realitat han fet és omplir-se la butxaca gràcies a activitats especulatives mai vistes a la ciutat de Barcelona. Contractes multimilionaris per fer de la desembocadura del Besós, una zona d’alt standing on els privilegiats de la ciutat visquin d’esquenes a la realitat social de la zona.
Dels milers de milions que ha costat el fòrum, una gran part provenen d’inversions privades. Aquestes empreses que inverteixen en el Fòrum, no ho fan de forma altruista, a canvi esperen beneficiosos contractes que els permetin construir en una de les zones més cotitzades actualment del a ciutat.
A més nombroses entitats cíviques i socials de Barcelona, incloses federacions de veïns, s’han mostrat en contra del Fòrum. Uns critiquen que patrocinin el Fòrum empreses amb activitats poc ètiques, i d’altres s’han mostrar en contra per la gran especulació urbanística de la zona. A més en el Fòrum hi ha grans absents, com Amnistia Internacional o d’altres ONG’s de reconegut prestigi.