El baròmetre de la veritat o mentida

Eleccions presidencials franceses del 2012. Durant la campanya electoral s'ha posat en marxa un baròmetre per saber si els candidats estan dient una veritat o una mentida. Qui menteix més? Qui és més honest?
Imatge destacada

| Publicat el 22/04/2012

Eleccions presidencials franceses del 2012. Durant la campanya electoral s’ha posat en marxa un baròmetre per saber si els candidats estan dient una veritat o una mentida. Qui menteix més? Qui és més honest?
Avui, diumenge 22 d’abril, primer torn. Durant la campanya electoral tots els mitjans de comunicació estrangers i nacionals han focalitzat el seu discurs en els sondejos electorals. Diuen que la diferència entre els dos principals candidats és mínima i que fins el darrer minut de la jornada electoral tot estarà en joc.
Més enllà de l’interès que pot suscitar aquests tipus d’informació, m’ha semblat molt interessant el treball realitzat per un grup de periodistes coordinats pels mitjans de comunicació i>Télé i OWNI. Durant tota la campanya aquests periodistes han recollit totes les declaracions dels candidats a la Presidència i han elaborat un baròmetre sobre la credibilitat de les dades que aportaven per argumentar les seves propostes polítiques. L’han anomenat “Le véritomètre”.

Els dos candidats: Nicolás Sarkozy i François Hollande
Els dos candidats: Nicolás Sarkozy i François Hollande

Segons les dades aportades pels periodistes francesos que han treballat en aquesta experiència comunicativa, són pocs els candidats amb una credibilitat superior al 50%. El que vol dir que els candidats han mentit molt, que les afirmacions que feien en les seves declaracions públiques eren falses. El major grau de credibilitat, per damunt del 60%, el trobem entre els candidats de l’esquerra, Jean-Luc Mélenchon i Eva Joly.
Les dades proporcionades per aquests dos mitjans són molt útils i expliquen la poca preparació dels polítics, fet que no ens hauria de sorprendre gaire. Potser aquest és un altre dels factors que expliquen la poca simpatia dels votants respecte dels polítics.
L’equip de professionals que ha fet possible aquest treball ha estat: Sylvain Lapoix, Nicolas Patte, Pierre Leibovici, Grégoire Normand i Marie Coussin.