El càncer de l'endogamia a l'escola i la universitat

Mai traurem bona nota en cap rànquing internacional si no hi deixem entrar gent formada en bones universitats estrangeres i persones amb ganes de renovar idees del passat. Al nostre país, les seleccions de personal en l’àmbit educatiu són discriminatòries fins al punt que serien il·legals en qualsevol altre lloc de la Unió Europea. Aquí […]
Imatge destacada

| Publicat el 08/11/2009

Mai traurem bona nota en cap rànquing internacional si no hi deixem entrar gent formada en bones universitats estrangeres i persones amb ganes de renovar idees del passat. Al nostre país, les seleccions de personal en l’àmbit educatiu són discriminatòries fins al punt que serien il·legals en qualsevol altre lloc de la Unió Europea. Aquí les oposicions s’utilitzen per regularitzar la situació dels interins, per als quals l’experiència compta quatre vegades més que per als que no ho són. A més a més, aquest tipus de prova no compleix una ètica mínima: els exàmens orals no s’enregistren i els candidats no tenen cap dret bàsic a reclamar per les seves proves.
La LEC diu que la Generalitat crearà un cos de docents catalans, però ¿quina garantia tenim que aquest cos serà millor que els altres? No podem continuar tancats al món i reproduint esquemes del passat que res tenen a veure amb el temps d’avui. Necessitem professorat de primera, gent formada a fora, en bones universitats internacionals i de prestigi, amb una mentalitat oberta i de futur, que acabin amb el pervers cicle viciós i que trenquin inèrcies del passat. Si no acabem amb el càncer de l’endogàmia per accedir al treball a l’escola i a la universitat i no prioritzem els mèrits, repetint errors del passat, no produirem bons polítics, ni bons empresaris, ni bons científics i continuarem sense premis Nobel.
Irene Boada a “Professorat de primera” (El Periódico, divendres 6 de novembre de 2009)

Hem sembla que l’article no haurà estat massa ben rebut en segons quins sindicats de mestres. Curiós perquè en les protestes que es van produir fa uns mesos contra la LEC o la LOU ningú va aixecar el crit d’alarma contra l’endogàmia i la mediocritat que hi ha instal·lada a molts centres educatius, instituts o universitats (no a tots, per sort). No dubto en que cal augmentar el pressupost en educació i universitats com a primer pas per millor la qualitat de l’ensenyament, però després caldria corregir els aspectes que la periodista i filòloga Irene Boada planteja al seu article. He destacat dos paràgrafs, per mi centrals. Les negretes són meves. Us convido a llegir-lo.