El dret a l'oblit

Les nostres dades personals circulen per la xarxa. En principi és així perquè nosaltres, en un moment determinat, ho hem consentit. Perfils biogràfics, fotos, vídeos, amistats, preferències… Tota la nostra activitat diària va deixant petjades a Internet. Les nostres dades, segons el periodista Juan Varela, “están en manos de gobiernos y empresas hasta un nivel desconocido: biométricos, biográficos, médicos, académicos, intereses personales y gustos, económicos, etc. Es casi imposible desenvolverse en la vida cotidiana sin que alguien reclame nuestros datos, la nueva moneda del hiperconsumismo.” I si no existeix el dret a l’oblit?

Ens podem fer diverses preguntes: 1) som conscients que circulen per la xarxa les nostres dades personals? 2) és correcte que aquestes dades personals estiguin a disposició de tothom a Internet? El “monstre” de les dades personals s’alimenta a diari de les nostres aportacions a les xarxes socials. Cada fotografia, video o comentari publicat a Facebook o Twitter ajuda a les empreses a crear perfils personalitzats de tots nosaltres. Què passa amb tota aquesta quantitat d’informació? Qui se’n hauria de fer responsable? Qui controla aquestes dades, l’usuari que les ha penjat o les empreses propietàries d’aquestes xarxes socials?
En definitiva, el problema no resideix en que algú, de forma lliure, publiqui a Internet què fa a cada minut. La qüestió és determinar si hom és lliure en qualsevol moment de tancar aquests perfils i eliminar tot allò que en un moment determinat a decidit explicar a Internet. La mateixa Comissió Europea ha obert una consulta pública sobre el respecte:

¿Qué ocurre con sus datos personales cuando usted embarca en un vuelo, abre una cuenta bancaria o cuelga sus fotos en Internet? ¿Quién usa estos datos y cómo los usa? ¿Cómo borrar permanentemente información de su perfil en las redes sociales de Internet? ¿Puede transferir sus contactos y fotos a otro servicio?

I continua:

El control de su información, el acceso a sus datos, la posibilidad de modificarlos o borrarlos, son todos ellos derechos fundamentales que deben ser garantizados en el actual mundo digital. Para abordar estas cuestiones, la Comisión Europea presentó hoy una estrategia sobre la protección de los datos personales en todos los ámbitos de actuación política, incluido el del orden público, al tiempo que se reduce la burocracia para las empresas y se garantiza la libre circulación de datos en la UE. La Comisión usará este examen de la política en la materia junto con los resultados de una encuesta pública para revisar la Directiva sobre protección de datos antes de realizar una nueva propuesta legislativa en 2011.

Aquí és on entra el dret a l’oblit. Segons la Vicepresidenta de la Comissió Europea i Comissària de Justícia Viviane Reding,  el dret a l’oblit assegura el dret a canviar sense viure lligat a un passat registrat i publicat. Dret a eliminar el que vam ser i ja no volem ser. A que ningú utilitzi la nostra identitat per a propòsits comercials o sense el nostre consentiment.