Els perills de la centralització de serveis a Internet

El tancament de Megaupload ens mostra la fragilitat d'una Internet concentrada en unes poques pàgines webs. La centralització de serveis en poques mans és un perill creixent pels internautes i per la pròpia xarxa. Hem de disposar d'eines per combatre aquesta centralització.
Imatge destacada

| Publicat el 22/01/2012

El tancament de Megaupload ens mostra la fragilitat d’una Internet concentrada en unes poques pàgines webs. La centralització de serveis en poques mans és un perill creixent pels internautes i per la pròpia xarxa. Hem de disposar d’eines per combatre aquesta centralització.
Hem conegut per la premsa les excentricitats i els luxes del propietari de Megaupload, l’alemany Kim Schmitz, a qui l’FBI ha tancat el lloc web per cometre frau, blanqueig de diners i violar la legislació sobre drets d’autor. Des del meu punt de vista, el problema del “cas Megaupload” no és el tancament en si de la pàgina web (amb la pèrdua de fitxers personals que ha suposat), sinó la demostració, una vegada més, de la fragilitat d’una Internet centralitzada (o re-centralitzada, seguint David De Ugarte).

La centralització dels serveis posa en poques mans tota la informació i dades d'Internet
La centralització de serveis posa en poques mans tota la informació i dades d’Internet

Com el propi De Ugarte escriu al seu blog des de fa alguns anys, la tendència creixent a la centralització els serveis d’Internet en uns pocs ordinadors (això és, que tot el que fem a Internet es troba en molt pocs ordinadors -o empreses d’Internet-) està posant en perill la pròpia xarxa. Si tothom ha vingut a utilitzar els serveis de Megaupload per emmagatzemament els seus fitxers, fossin legals o no, una vegada tancat aquest web, una part molt important d’Internet ha quedat fora de servei. El mateix passaria si un dia un Estat decidís tancar o inhabilitar l’accés a Facebook. Aquest és el veritable gravíssim problema que té ara mateix Internet.
La centralització d’Internet ha donat un gran poder als Estats. Al quedar tota Internet en molt poques màquines (servidors d’Internet) és molt fàcil per un govern procedir al tancament d’aquests serveis i per tant, atacar la població que en feia ús. En contra, si Internet es mantingués com un sistema descentralitzat, amb multitud d’ordinadors connectats entre si, és molt més difícil causar grans danys a la xarxa quan un Estat decideix tancar un d’aquests ordinadors. Precisament és d’aquesta forma com funcionen les xarxes P2P, que per si algú ho ha oblidat, permeten l’intercanvi d’arxius entre ordinadors.
En conclusió. Cal recuperar la llibertat que ens dóna Internet, tornant a esquemes distributius i descentralitzats de la xarxa, deixant d’utilitzar uns pocs serveis centralitzats per recuperar la nostra llibertat personal utilitzant molts ordinadors connectats entre si.