Harbour: "els que m'ataquen volen acabar amb el copyright"

Un diari espanyol ha entrevistat a l’eurodiputat conservador anglès Malcolm Harbour, autor de les esmenes torpede (he parlat aquí) en una nova directiva europea (Telecoms Package) que vol reformar l’àmbit de les telecomunicacions. Però les esmenes d’Harbour van més enllà, entrant a regular la vigilància cap a l’usuari, seguint la línia de la legislació francesa contra la descàrrega d’arxius a Internet, deixant en mans de la industria discogràfica i els proveïdors d’Internet el control sobre l’ús que faci l’usuari de la xarxa.
En unes declaracions recollides per un diari espanyol, Harbour assegura que les seves propostes no van en la línia de protegir el copyright. Denuncia que

Algunos ven en mi trabajo una gran conspiración y han fomentado esa imagen distorsionada, pero esta no es una directiva sobre el copyright. Es una directiva que mejora la competencia, el uso que se hace del espectro de emisiones, los órganos que regulan las telecomunicaciones y los derechos de los consumidores.
Los medios han sido secuestrados por las asociaciones de internautas que me atacan. Pero yo también puedo salir a la calle e inventarme conspiraciones. ¡Hasta recibo correos electrónicos de enfadadísimos estudiantes de doctorado que escriben sobre mi informe bajo premisas falsas! El informe ha sido redactado en mi oficina, no en la de ningún lobby. Y los que me atacan de esa manera están poniendo en peligro toda una directiva que mejora increíblemente los derechos de los consumidores europeos. Me acusan de haber sido comprado, de que la democracia está en peligro porque los políticos somos unos corruptos… Como ve, nada de todo esto tiene mucho sentido.

Una reforma torpedejada per tres esmenes
Amb la reforma de tres directives, l’anomenat Paquet telecom, està destinat a redibuixar el panorama del sector de les telecomunicacions. Inclou millores per als consumidors, com la transparència en les tarifes de serveis de telefonia, exigències d’accessibilitat per als usuaris discapacitats o la inversió en investigació tecnològica. El paquet també reorganitza l’espectre de freqüències per a permetre una major cobertura d’Internet sense cables o la garantia d’informacions d’interès públic per als ciutadans (emergències, salut). A més, es crearà un organisme nou que coordinarà als reguladors nacionals per a una presa de decisions més coordinada. Abans de la seva aplicació, la reforma es votarà la setmana que ve en el Ple i serà previsiblement aprovada pels ministres dels 27 països el pròxim mes.
Tota la reforma, que té un caràcter tècnic i de protecció dels consumidors, ha assolit un consens dels eurodiputats, que no obstant això han presentat esmenes per a millorar detalls. L’eurodiputat conservador Malcolm Harbour va introduir diverses esmenes que han inquietat a associacions d’internautes i eurodiputats d’esquerra, a més de l’organisme europeu de protecció de dades. El motiu és l’ús que es podria fer d’elles per part dels productors de continguts que es distribuïxen en Internet. Fins a ara, els usuaris poden visitar qualsevol pàgina web o utilitzar programes (per exemple, per a compartir música o pel·lícules) sense que les seves dades siguin vigilades més que per la Policia o la Justícia. Les esmenes d’Harbour, o esmenes torpede, proposen que els productors de contingut i les empreses proveïdores d’Internet controlin als usuaris, i els enviïn correus electrònics si violen el copyright. La intromissió en les dades personals dels internautes i el com es determinarà què és lícit o no són l’origen de les crítiques.
Les esmenes de la polèmica

H3

La H3 permet als proveïdors enviar missatges d’alerta als usuaris quan aquests usin o visitin pàgines ‘il·lícites’. En aquest capítol s’inclouen les infraccions del ‘copyright’ i l’ús de programes P2P. L’esmena no defineix qui envia les notificacions, deixant la porta oberta que siguin les productores de continguts.
H2
En l’esmena H2 del ‘paquet telecom’ s’establix el concepte de cooperació entre els proveïdors i els productors de continguts en pro de l’interès públic i per a definir els continguts que abusen del ‘copyright’. No s’aclareix com es concreta l’interès públic o què ha de ser protegit exactament.
H1
L’esmena H1 atorga a la Comissió Europea el poder d’establir quines aplicacions i contingut són «lícits». El seu ús seria controlat pels proveïdors d’Internet. L’esmena és criticada per despullar a les autoritats policials i judicials d’aquest poder.