És bo per l'internauta el llançament de Chrome OS?

El passat 7 de juliol Google feia públic l’anunci de llançament del seu primer sistema operatiu sota el nom de Chrome OS. Els mitjans de comunicació de tot el món no van perdre ni un segon en difondre  la notícia (3cat24, Vilaweb), seguint la pauta habitual en aquests casos: si és un producte de la factoria Google, ha de ser bo. Ningú es qüestionà què hi podia haver darrera del nou sistema operatiu. Les cròniques periodístiques destacaven la seva

simplicitat i la lleugeresa, una característica que contrasta amb les plataformes més habituals (Windows, GNU/Linux i Macintosh), ‘que es van dissenyar en una època en què no existia internet’. El Chrome OS serà gratuït (a diferència de Windows i Macintosh), en canvi d’incloure els habituals anuncis i vincles esponsoritzats que apareixen en molts productes de Google. (Vilaweb.cat, 8 de juliol de 2007).

Qui va redactar aquest paràgraf no va fer un exercici força simple de documentació al respecte el món dels sistemes operatius. Podia haver dit que altres sistemes operatius, com Ubuntu, també es caracteritzen per la seva lleugeresa i simplicitat o també es basa en la seva total gratuïtat i sense haver d’incloure cap anunci. Però si només fos per això, els internautes no ens hauríem de preocupar més del compte.
Google, a través del seu nou sistema operatiu fa un pas més en la seva voluntat de monopolitzar la vida de l’internauta a la xarxa. Tot començarà i acabarà en un servidor de Google. Si no teniu prou informació sobre cadascú de nosaltres, ara els de Mountain View serà propietari de tot el que fem amb el nostre ordinador, filtrarà i gestionarà la nostra informació.
És el que defensa David de Ugarte al seu blog:

Chrome no representa en realidad otra cosa que la pérdida total de soberanía personal sobre la información que generamos y la reconceptualización definitiva de Internet como un conjunto de espacios clientelares estancos donde unas cuantas grandes firmas, otrora mumis, sirven la mesa a unos invitados que ya están completamente desnudos, incapaces de ocultar nada de lo que hagan, piensen o digan al gran patrón que les invita.

Se’ns diu que gràcies al Cloud Computing (la tecnologia que emprarà Chrome OS) la nostra experiència a la xarxa millorarà. En aquest mateix blog advertiem fa uns mesos sobre els perills del Cloud Computing:

Com ha advertit recentment Richard Stallman amb el Cloud Computing l’usuari perd la llibertat de la seva pròpia informació al utilitzar aplicacions webs les quals emmagatzemen les nostres dades en servidors on mai podrem accedir i sense cap control. A més cedim les nostres dades a empreses ubicades per tot el món amb legislacions diferents i que no sempre respecten els drets de l’usuari. Un altre motiu per no utilitzar aquests serveis és la centralització de la informació en mans de molt poques empreses. Si Internet va néixer com una gran xarxa descentralitzada ara s’està tornant cada cop més centralitzada perquè al final són poques webs les que atrauen el gran flux d’usuaris d’Internet del món.

L’analista Juan Varela publicava un article fa uns dies a Soitu sobre el llançament del sistema operatiu de Google i advertia sobre la pèrdua de llibertat de l’internauta.

Mantener la libertad y el control sobre los contenidos es imprescindible. La vida en la nube —el conjunto de operaciones y contenidos alojados y usados directamente en internet— no debería sucumbir al control 2.0 de una empresa como Google. Por mucho que repita su mensaje corporativo de no hacer el mal.
Libertad. Será uno de los puntos críticos del desarrollo de Chrome OS, un sistema operativo para las aplicaciones en internet y el cloud computing. ¿Cómo respetará Google la privacidad y los contenidos de los usuarios? ¿Cómo se dispondrá de los datos y contenidos sin conexión? ¿Cómo liberarse del universo Google cuando encender el ordenador es entrar por una puerta del ciberespacio que te guía y de la que muchos no saldrán?