Espanya ha fet fallida i Catalunya només té una sortida

Per molt que ho vulguin amagar, o simplement negar, Espanya va ésser intervinguda de facto pel Directori Europeu el 10 de maig de 2010 . Des d’aquell instant, el president Zapatero i ara Rajoy van ser obligats a prendre tota una sèrie de decisions que havien de portar cap a un sanejament de l’economia nacional. Però ni […]
Imatge destacada

| Publicat el 16/05/2012

Per molt que ho vulguin amagar, o simplement negar, Espanya va ésser intervinguda de facto pel Directori Europeu el 10 de maig de 2010 . Des d’aquell instant, el president Zapatero i ara Rajoy van ser obligats a prendre tota una sèrie de decisions que havien de portar cap a un sanejament de l’economia nacional. Però ni així. Espanya està a prop de la fallida tècnica. La prima de risc està descontrolada,  l’objectiu draconià del dèficit públic no es complirà, la borsa està en caiguda lliure i el sistema bancari espanyol ha abandonat la zona Champions (com havia dit ZP al 2010). A Espanya s’estan prenent decisions erràtiques, el Govern Rajoy des del primer moment ha demostrat una incapacitat total per corregir el rumb i actua pensant en el dia a dia, sense veure més enllà i el que és pitjor, contradient-se i corregint-se sobre la marxa. I no cal dir-ho, negant-se a ells mateixos (només cal repassar el que deien que farien abans de les eleccions i que el que han acabat fent).
Personalment, tota aquesta situació em sembla molt similar a la viscuda a Espanya al llarg del segle XVIII, quan l’Imperi s’esquerdava i feia aigües per totes bandes. Aleshores les polítiques dels primers Borbons intentaven posar fre al descontrol polític i econòmic amb tota una sèrie de reformes que es contradeien les unes amb les altres. Tot eren preses i molta descoordinació. I ja sabem com va acabar tot plegat: la Hisenda reial va fer fallida entrat el segle XIX (La quiebra de la monarquia española, Josep Fontana) i immediatament després perdé tota Amèrica (amb l’excepció de Cuba, Puerto Rico i les Filipines, perdudes més tard).
Tornant al 2012: Espanya ha fet fallida. Està acabada i cada dia que passa la situació és més greu. Des d’una perspectiva catalana tenim dos opcions:

  1. Romandre a Espanya. Però atenció: això ens porta a la intervenció de Catalunya pel part del Govern de Rajoy. Les previsions és que això passarà al novembre.
  2. Sortir d’Espanya. Declarar la independència quan abans millor i evitar ser arrossegats per Espanya a la ruïna total.

Què farem els catalans? Ruïna o esperances de recuperació?