Estudiants europeus contra les retallades a les universitats

Ha arribat el torn de passar comptes amb l’educació superior. La universitat a Europa està en perill. O almenys, està en perill la universitat pública per culpa de les retallades dels governs. S’ha acabat allò de que els fills dels treballadors puguin anar a la universitat. Ha arribat el moment de tornar a restringir l’accés a les classes populars a les universitats europees. Adéu a la universitat com l’enteníem fins avui en dia.
L’objectiu declarat dels nostres governants és tornar a la vella universitat europea d’abans de la Segona Guerra Mundial i la implantació de l’estat del benestar. Universitat per les elits i punt.
A Anglaterra el govern Cameron proposa triplicar el cost de  les taxes universitàries. Si actualment els joves paguen la xifra, ja de per si elevada de 3.700 anuals en concepte de matrícula, es podria arribar a pagar fins a 9.900 euros si tira endavant l’anunci del govern. Milers d’estudiants es manifesten des de fa unes setmanes als carrers de la capital. Si el 10 de novembre ocupaven la seu del Partit Conservador, ahir dijous una nova marxa d’estudiants col·lapsà el centre de Londres.

Protestes estudiantes contra la privatització de les universitats a Itàlia
Protestes estudiantes contra la privatització de les universitats a Itàlia

A Itàlia el govern Berlusconi pretén retallar el pressupost de les universitats públiques per augmentar els destinats a la universitat privada. A més a Itàlia la situació dels investigadors és insostenible. Un col·lectiu que ha dit prou a la seva situació de precarietat. Mitja universitat italiana troba ara mateix en mobilitzacions. Aquest dijous els estudiants italians han ocupat edificis simbòlics com la torre de Pisa o el Coliseu de Roma.
A Catalunya, la Generalitat ha pujat un 280% el preu de les tutories de doctorat, passant dels 105 euros del curs passat als 400 euros de l’actual curs. I  de fons s’anuncia una pujada generalitzada del preu de màsters per al proper curs que podria arribar en el millors dels casos al 50%. De moment no s’han produït cap mena de mobilitzacions.
Per entendre el que està passant a les universitats europees aquests darrers dies us recomano la lectura d’un article de Gorka Larrabeiti publicat a Rebelion. Conclusió final de Larrabeiti:

Un Estado depredador que en Letonia como en Irlanda, Francia, Islandia, Rumania, Portugal o España da a entender a sus ciudadanos que se acabó el Estado social. Poco pueden hacer los ciudadanos contra una decisión que les cae de arriba e hipoteca su futuro si demuestran su disconformidad por separado. Pero los estudiantes europeos están demostrando tener clarísimo que el futuro está aquí, que es suyo y se decide ahora: por eso hoy, en Roma como en Londres, liberan a la Política secuestrada, la sacan fuera de los Palacios y siguen luchando.