Eurodiputats opinen sobre la regulació dels blogs

El blocaire Marc Alza (autor del blog Catalunya FFW) ha rebut els comentaris dels eurodiputats catalans Raül Romeva (ICV) i Raimon Obiols (PSC) sobre el recent debat al voltant de la regulació dels blogs. Com sabeu n’he parlat en aquest blog. Els dos eurodiputats ens remeten als seus blogs, on han abordat àmpliament aquests assumptes. A més en Marc Alza recorda que els parlamentaris europeus Ignasi Guardans (CiU) i Bernat Joan (ERC) també han fet referència a la qüestió al seu blog respectivament. Precisament avui un diari barceloní en parla en la seva versió digital sobre aquest tema a “Los blogs despiertan el temor de la UE”. Vaig a fer un resum de les opinions dels diferents representants catalans al Parlament Europeu.
Raül Romeva, d’ICV, escrivia el passat 23 de setembre al seu blog l’apunt “Pluralisme mediàtic sí, control i vigilància dels blocs no“. Encara no s’havia produït la votació de l’informe Marianne Mikko i Romeva ens anunciava les diferents modificacions que s’havien introduït al text. L’eurodiputat d’Iniciativa es mostrava a favor al respecte de que la Unió Europea posi frens a la concentració mediàtica i aposti pel pluralisme informatiu, però mostrava les inquietuds al voltant de la regulació de l’activitat blocaire. “Personalment no crec que calgui regular els blocs privats, ni tampoc establir salvaguardes legislatives específiques”, opinava. “En cap cas una normativa hauria d’establir qui pot escriure en un bloc i què hi pot escriure o no, i encara menys valorar la ‘qualitat’ del mateix. Els blocs són, per definició, espais d’expressió lliure i personal.”
Un dia després d’escriure aquestes valoracions, Romeva publicava “Sí a una millor regulació, no a la policia d’Internet“. Romeva exposa en 9 punts la seva opinió al respecte del “paquet telecom” que es va votar fa un parell de setmanes al Parlament Europeu. Romeva es mostra a favor de “l’adopció de regles rigoroses en favor de la protecció de les persones consumidores, regles que són del tot necessàries en una Europa cada cop més digital”. Sobre la part que més polèmica va aixecat del “Paquet telecom”, que feia referència a la violació dels drets d’autor i l’implantació d’un sistema d’avisos (s’ha parlat àmpliament en aquest blog), Romeva deixa ben clara la seva postura: vull deixar ben explícit aquí el següent raonament: de cap manera considero que calgui subestimar el problema que suposa la descàrrega massiva i il.legal d’arxius, tanmateix, considero que no és en el marc del ‘Paquet Telecom’ que cal afrontar la qüestió, i encara menys si fent-ho, com ha estat el cas a la votació d’avui, suposa posar en perill la protecció de la vida privada dels usuaris.” Conclou mostrant la seva preocupació davant la possibilitat que es transfereixi a les autoritats administratives funcions que, en realitat, corresponen, a les instàncies judicials.

Raimon Obiols (PSC) va escriure al seu blog l’entrada “El Parlament europeu i els blocs” (23 de juny) on comenta l’informe Mikko. Obiols es pregunta sobre les inquietuds de Mikko al voltant dels blogs: “La primera és l’anonimat: qui hi ha darrera un bloc? Quins son els perills de manipulació que se’n deriven? “. Obiols cita un advocat francès que reflexiona sobre aquests temes: “Crec que son temors exagerats. Cercant bé es pot trobar qui hi ha darrera un bloc, bé sigui per les mencions legals, per les adreces IP dels qui pengen posts, pels orígens de les informacions i dels continguts publicats en el bloc. L’influència d’un bloc que no s’insereix en la xarxa global és bastant feble i inserir-se en la xarxa implica per força destapar-se una mica. Un anonimat no s’aguanta durant massa temps a internet“. Obiols comenta al blog de Marc Alza que “l’expressió “regulació” no és negativa en ella mateixa, a no ser que es combregui amb la ideologia “desreguladora” dels fonamentalistes de mercat, que han generat l’immens merder financer i econòmic que estem vivint aquests dies.
Bernat Joan (ERC) va escriure l’1 d’octubre una breu nota al seu blog “Unió Europea i barreres a Internet” on es limita a explicar el creixent ús de la xarxa com a canal d’expressió lliure i acaba mostrant-se en contra de qualsevol tipus de regulació: “Com a liberal progressista, tot allò que tendeixi a regular, limitar o encorsetar, he de reconèixer que em fa molta recança…”.
Per últim l’eurodiputat convergent Ignasi Guardans, escriu “La necessària protecció de la privacitat ha de ser compatible i proporcional amb la protecció d’altres drets i amb la lluita contra delictes com la pedofília”. Per situar als lectors, Guardans ha estat durament criticat per la seva postura favorable al paquet telecom. Personalment crec que Guardans ha tendit a fer en aquest assumpte un discurs demagògic i ha mesclat temes que res tenen a veure entre ells. L’eurodiputat de CiU es va mostrar des del primer moment favorable a endurir els mecanismes legals per “combatre” les descàrregues per Internet. “Els termes en que s’ha aprovat el paquet Telecom exigeixen una valoració positiva, però deixen un sabor agredolç pels defensors de la cultura i del seu paper a la nostra societat. D’una banda, estem davant d’una revisió necessària, ambiciosa i globalment equilibrada de tot el marc legal de les telecomunicacions i els serveis electrònics a Europa. S’han assolit unes bones bases per organitzar i donar més seguretat jurídica després dels efectes de l’imminent apagada analògica. Era indispensable actualitzar el quadre normatiu d’un món digital que afecta no només a les comunicacions, a la televisió i a l’oci sinó també a las finances, a l’educació, a nous serveis públics de tota mena”.
Guardans és explícit i directe: està a favor d’implicar els proveïdors d’Internet en la lluita contra la pirateria. El que no explica és com s’ha de fer tot plegat. “La pirateria o frau contra la cultura a internet no acabarà mentre no s’impliquin directament les operadores i proveïdors de serveis electrònics. I això no passarà sense un marc legal que els hi obligui”. O sigui, Guardans aposta per crear una policia d’Internet que controli tots els internautes. Per sort les seves tesis no han tirat endavant.