La Torre de televisió “Fernsehturm” de Berlin

El Fernsehturm (la torre de televisió en alemany) és l’omnipresent torre de telecomunicacions ubicada al centre de Berlín, molt propera a l’Alexanderplatz. La torre va ser construïda per la República Democràtica d’Alemanya 1969, en plena guerra freda. A la part més alta de la torre s’ubica un mirador-restaurant, obert als visitants.

La torre de televisió de Berlin
La Torre de Berlín en l’actualitat
Imatge: Elliot Fernandez

L’edificació, que va rebre el nom oficial de Torre de Televisió i UHF, era, l’octubre de 1969, la segona torre de telecomunicacions més alta del món, superada únicament per la torre Ostankino de Moscou. Després de l’Empire State de Nova York i la torre de Moscou, el Fernsehturm constituïa la tercera edificació més alta del seu temps.

Torre de televisió a Berlin
Fotografia de l’any 1969, amb una vista de la plaça l’Alexanderplatz i la torre de televisió al fons.
Imatge dels Arxius Estatals d’Alemanya

La inauguració de la torre de televisió el 1969

El 3 d’octubre de 1969, el cap d’estat de la RDA Walter Ulbricht, junt amb una delegació d’alts funcionaris, entre els quals figuraven Günter Mittag, Herbert Warnke, Paul Verner, Rudolph Schulze, Erich Honecker, Werner Lamberz i Erich Mielke, va inaugurar la torre i va donar el senyal de sortida a la segona cadena de televisió estatal de la RDA, la DFF 2. Amb això, començava l’era de la televisió en color a la RDA. Des del 7 d’octubre de 1969, Dia de la República, la torre es troba oberta al públic.

Construcció de la torre de televisió
16.7.1969 Berlín: vista des d’un dels gratacels de Fischerkietz sobre el nou centre de la capital de la RDA. Ajuntament Vermell davant de la torre de televisió; a la dreta el nou edifici de l’Interhotel “Stadt Berlin” i els nous edificis al centre de la ciutat.
Imatge dels Arxius Estatals d’Alemanya

La torre com a centre d’emissió

El 16 de febrer de 1970, van començar a emetre des de la torre cinc programes UHF i un primer programa de televisió va seguir el 4 d’abril de 1970. A principis de 1972, es van acabar les obres dels dos pavellons d’exposició, el centre d’informació de Berlin Information, un cinema i els establiments gastronòmics. En total, s’oferia aforament per a un total de gairebé 1000 visitants. Després que el 1975 s’establís la base jurídica per a la protecció històrica de monuments, la torre de Berlín es va veure emparada per aquesta llei. Quan va caure la RDA, la República Federal va fixar l’estatus de monument de l’edificació.

Un símbol de la ciutat de Berlín

Després de la Reunificació alemanya el 1990, van cobrar força les veus que demanaven la demolició de la torre. No obstant això, Alemanya va decidir mantenir-la i va passar a mans de Deutsche Telekom, que va invertir més de 50 milions de marcs en la modernització de les instal·lacions de retransmissió i la renovació de l’edifici. Entre altres millores, l’antena de fins llavors 327 metres, va ser dotada d’una agulla més eficient. Amb el que a l’estiu de 1997, la torre va passar de 365 a 368 metres d’altura.

La Fernsehturm forma part dels monuments berlinesos que, des d’octubre de 2004, s’il·luminen artísticament cada any amb una il·luminació especial al Festival of Lights.

En l’actualitat és visitada per milers de visitants cada any.