Elliot Fernandez

L'estratègia de la por

El programa Àgora de Televisió de Catalunya va entrevistar David L. Altheide, sociòleg i professor a l'Arizona State University, sobre com els mitjans de comunicació participen en la construcció i difusió del llenguatge de la por des dels atemptats de l'11-S als Estats Units i fins avui.
Elliot Fernandez
Elliot Fernandez
He has a degree in History from the Autonomous University of Barcelona (2009) and a Master's in World History from Pompeu Fabra University (2011).
Post on 2010-10-17 | Updated on 2022-08-03
No sé si va ser casualitat. El cas és que tres dies després que escrivís al blog "Tingueu més por, si us plau" el programa Àgora de Televisió de Catalunya va entrevistar David L. Altheide, sociòleg i professor a l'School of Justice and Social Inquiry de l'Arizona State University, sobre com els mitjans de comunicació participen en la construcció i difusió del llenguatge de la por des dels atemptats de l'11-S als Estats Units i fins avui. [caption id="attachment_22769" align="aligncenter" width="334"]Creating Fear: News and the Construction of Crisis (Social Problems and Social Issues) Creating Fear: News and the Construction of Crisis (Social Problems and Social Issues) Publicat al 2002[/caption] Segons la pròpia pàgina web del professor Altheide, les tres darreres dècades les ha dedicades a l'estudi de cinc àmbits: la comunicació de masses, els mètodes de recerca qualitatius, el comportament humà, la propaganda i informació oficials i el control social.

Llibre "Creating Fear: News and the Construction of Crisis (Social Problems and Social Issues"

L'ús creatiu de la por entre els mitjans de comunicació i les organitzacions de control social ha produït un "discurs de por": la consciència i l'expectativa de que el perill i el risc s'estan estrenyent a tot arreu. Els estudis de casos il·lustren com determinades organitzacions i institucions socials es beneficien de l'explotació d'aquesta construcció de la por. Un impacte social és una empatia pública manipulada: ara tenim més "víctimes" que en qualsevol moment de la nostra història anterior. Un altre resultat més preocupant és el paper que hem cedit a l'aplicació de la llei i al càstig: cedim més fàcilment llibertats a l'estat i estem disposats a tenir una societat de control formal per protegir-nos del que temem. Aquest llibre intenta a través de la compilació de dades significatives interrompre aquest cicle viciós del discurs a la por. Veure entrevista a TV3.cat