L'estratègia de la por
El programa Àgora de Televisió de Catalunya va entrevistar David L. Altheide, sociòleg i professor a l'Arizona State University, sobre com els mitjans de comunicació participen en la construcció i difusió del llenguatge de la por des dels atemptats de l'11-S als Estats Units i fins avui.
Elliot Fernandez
He has a degree in History from the Autonomous University of Barcelona (2009) and a Master's in World History from Pompeu Fabra University (2011).
Post on 2010-10-17 | Updated on 2022-08-03
No sé si va ser casualitat. El cas és que tres dies després que escrivís al blog "
Tingueu més por, si us plau" el programa
Àgora de
Televisió de Catalunya va entrevistar
David L. Altheide, sociòleg i professor a l'
School of Justice and Social Inquiry de l'
Arizona State University, sobre com els mitjans de comunicació participen en la construcció i difusió del llenguatge de la por des dels atemptats de l'11-S als Estats Units i fins avui.
[caption id="attachment_22769" align="aligncenter" width="334"]

Creating Fear: News and the Construction of Crisis (Social Problems and Social Issues) Publicat al 2002[/caption]
Segons la pròpia pàgina web del professor Altheide, les tres darreres dècades les ha dedicades a l'estudi de cinc àmbits: la comunicació de masses, els mètodes de recerca qualitatius, el comportament humà, la propaganda i informació oficials i el control social.
Llibre "Creating Fear: News and the Construction of Crisis (Social Problems and Social Issues"
L'ús creatiu de la por entre els mitjans de comunicació i les organitzacions de control social ha produït un "
discurs de por": la consciència i l'expectativa de que el perill i el risc s'estan estrenyent a tot arreu. Els estudis de casos il·lustren com determinades organitzacions i institucions socials es beneficien de l'explotació d'aquesta construcció de la por. Un impacte social és una empatia pública manipulada: ara tenim més "víctimes" que en qualsevol moment de la nostra història anterior. Un altre resultat més preocupant és el paper que hem cedit a l'aplicació de la llei i al càstig: cedim més fàcilment llibertats a l'estat i estem disposats a tenir una societat de control formal per protegir-nos del que temem. Aquest llibre intenta a través de la compilació de dades significatives interrompre aquest cicle viciós del discurs a la por.
Veure entrevista a TV3.cat