El futur d'Internet s'està debaten al Parlament Europeu

Fa uns mesos vam parlar àmpliament en aquest blog sobre el debat al Parlament Europeu de les “esmenes torpede” dins del paquet Telecom, conjunt de normes que havien de regular el mercat de les comunicacions electròniques. Aquell debat es produí al setembre de 2008 i ara el Parlament està realitzant la segona lectura. Segons recull Microsiervos aquest nou paquet de mesures van molt més enllà i comportaren riscos com:

  • Permetre el filtrat de continguts, aplicacions i serveis [Directiva de Servei Universal, article 22 (3)].
  • La negació d’accés en línia a material protegit pels drets d’autor mitjançant la cooperació entre proveïdors d’accés a la xarxa i els “sectors interessats en la promoció del contingut lícit”, inclús quan l’accés és lícit com es desprèn de nombroses sentències. [Directiva de Servei Universal, Article 33(3), 20(1.b.1º), 21 (4a) i Directiva marc Art. 8 (4g)].
  • Una amenaça a la privacitat dels usuaris, a través de la retenció i el processament de dades personals per “raons de seguretat”. [Directiva sobre privacitat i comunicacions electròniques, Art. 6(7)].

També es considera que s’han eliminat o debilitat en el text en qüestió

  • Determinades garanties dels usuaris contra pràctiques discriminatòries, sancions desproporcionades i restriccions injustes del servei. [Directiva marc Art 8 (4ga) (esmena 138) i Directiva de Servei Universal, Article 32 (2a). (Esmena 166).]
  • Els controls legals sobre les activitats dels proveïdors de serveis que protegirien contra aquestes pràctiques injustes, restrictives i discriminatòries. [Directiva de Servei Universal, Article 22 (3).]

Pel seu interès Microsiervos recomana la lectura d’un comunicat distribuït ahir per l’Asociación de Internautas i elaborat per La Quadrature du Net, un dels grups més actius en la denúncia d’aquestes mesures legals, a “Salvemos a Internet de convertirse en una televisión“, on també figuren les dades dels eurodiputats espanyols més implicats en la discussió d’aquest paquet de lleis.