La geekrevolució de la xarxa al carrer

El moviment de les acampades del 15-M s’ha estès per països europeus com França, Itàlia, Alemanya i Grècia. A Grècia, que porten mesos de mobilitzacions contra els plans d’ajustament del FMI i la Unió Europea, ha agafat un to especial i s’ha produït un vincle de solidaritat amb els acampats espanyols. En tots els casos, però, Internet ha estat l’eina clau per connectar els “indignats” i fer-los sortir al carrer. Un article publicat inicialment al web Smyrnaios amb el títol “#greekrevolution: en Grèce la révolte rime avec Indignation et Internet” explica algunes claus per entendre com Internet ha ajudat a milers de joves d’aquests països a coordinar-se. L’article mostra com la xarxa ha permès connectar les formes de lluita i oferir informació en temps real, deslligada dels mitjans de comunicació tradicional. Alguns fragments traduïts de forma lliure:

El periodisme ciutadà està en el cor del moviment grec ja que ha permès articular unes veus discordants contra la uniformitat dels mitjans tradicionals. Aquests darrers, en mans d’una elit d’homes de negocis llargament beneficiats de la generositat de l’Estat, no cessen de deformar la realitat sociopolític del país per permetre acceptar les mesures del govern i de la Troika (FMI, Unió Europea i Banc Central Europeu). És per això que, a Grècia, els mitjans i periodistes són violentament rebutjats per la població, com ho és també el sistema polític.
Facebook  a més va ser el factor que va permetre al moviment massificar la seva taxa de penentració a més del 70% dels usuaris d’Internet. El web ha permès als indignats d’arribar a les persones que no estan acostumades a les manifestacions.
Més enllà del seu paper de denunicació i mobilització, l’Internet grec ha donat en els darrers temps llum a un veritable sistema d’informació alternatiu, basat en el periodisme ciutadà. Els components d’aquest sistema ja existien en la seva majoria, però el moviment dels Indignats els ha estructurat al voltant d’una causa comuna. Així, tots els vespre Radiobubble elaborada el seu informatiu radiofònic a partir de les informacions sobre el terreny difoses pels seus oients a través de Twitter. Situat al centre d’Atenes, l’emissora ha reunit una xarxa de corresponsals composada per periodistes professionals i simples ciutadans.
El portal ThePressProject ha retransmès en directe cada vespre l’Assemblea general, celebrada a la Plaça Syntagma. Els creadors del lloc també han finançat el documental Debtocracy, que denuncia els efectes del deute conegut com a “odiós”. El documental es va realitzar mitjançant el finançament dels internautes per permetre als periodistes Katerina Kitidi i Aris Hatzistefanou rodar el film. Des de llavors ja ha superat el mig milió de visionats des de diferents plataformes web i ha estat traduit a nombroses llengues. Els llocs webs com Real-democracy.gr o M25gr, uneixen centenars de blogs i els grups al Facebook sorgeixen com a bolets.
Malgrat els tecno-escèptics com Evgeny Morozov, l’exemple grec demostra una vegada més que Internet és ara la condició material sine qua non de tot moviment social de masses.  No és un miracle tecnològic, sinó una configuració històrica única que uneix els moviments socials i generacions diverses però properes gràcies a les eines de comunicació. És el moviment dels cognitius, inclosa Grècia.
El propòsit dels Indignats és ara ocupar l’espai públic. Desenes d’assemblees generals es celebren cada nit a Atenes, Salònica i Patras. EL moviment s’estructura gradualment. Ara entra en la seva fase més difícil. És el naixement d’un profund canvi polític i social. La seva principal reivindicació és que la gent pugui expressar la seva opinió: un referèndum sobre l’acceptació o no de les mesures d’austeritat a imatge d’Islàndia és ara un requisit.

Article íntegre a Owni.fr.

Facebook més, va ser el factor que va permetre que el moviment per massificar donada la seva taxa de penetració de més del 70% dels usuaris d’Internet. Permetre a la gent a tocar indignat que no estan acostumats a les manifestacions. La gent que mai havia demostrat que han estat impulsats pel coneixement més o menys similars.