[Guia] Tot el que has de saber per obrir una botiga en línia el 2020

Hi ha molts dubtes entre els nous emprenedors digitals en el moment de dir-se a posar en marxa un negoci de venda a Internet. Com a agència especialitzada sabem que és un moment empresarial delicat i que pot comportar certs riscos, però també moltes satisfaccions si et prenen les decisions correctes i es compta amb l’assessorament de bons professionals, honestos i atents a tots els detalls. A HispanTIC centrem tots els nostres esforços en assessorar el sector de la petita i mitjana empresa.

Moltes persones volen obrir-se pas en el món del comerç electrònic, tenen una idea de negoci però no saben com desenvolupar-la correctament en el món digital. Per aquest motiu, posem a disposició de la xarxa aquesta guia que intenta respondre als principals dubtes que més es repeteixen entre els nostres clients a l’hora de posar en marxa un negoci de venda en línia.

1- ASPECTES BÀSICS

Els principals dubtes que sorgeixen en l’inici de tot projecte empresarial es poden agrupar en diferents grups.

Principals Dubtes
 • Per on i com començo? > A) Elabora un Pla d’empresa.
 • He de donar-me d’alta com a autònom? > B) Consulta a un gestor fiscal o un advocat especialitzat.
 • Quina plataforma de venda en línia he d’utilitzar? > C) Decideix entre vendre a través d’un MarketPlace o d’una botiga en línia pròpia.
 • Quant costa muntar una botiga en línia? > D) Elabora un Pressupost estimat.
 • Els meus clients em trobaran a Google? > Treballa amb les tècniques del posicionament SEO.
 • He de contractar publicitat en línia? > Hi ha múltiples opcions, des de Google Ads a la publicitat en xarxes socials.

a) El Pla d’Empresa

Per on començo la meva botiga en línia? Quins productes ofereixo? Quines seran les despeses i els beneficis? Com arribo als clients potencials? Si tens aquestes preguntes, la solució és fer un Pla d’Empresa.

Vols ser econòmicament independent i treballar des de casa? Tens al cap obrir la teva pròpia botiga en línia però no saps per on començar. Una bona eina per a organitzar les idees i planificar els propers passos a fer passa per escriure un Pla d’Empresa. És un document que et servirà de guia, on establiràs les teves perspectives de futur i les teves principals metes. A més, si necessites finançament, és un document imprescindible per presentar a les entitats bancàries.

Pla d'Empresa
Esquema gràfic dels principals temes que ha de respondre un pla d’empresa

En el Pla d’Empresa hauràs de respondre, com a mínim, a les següents preguntes:

 1. Què vols vendre? El primer que has d’establir és el tipus de producte que vols vendre per calcular el pressupost estimat de beneficis de la teva botiga en línia. Hi ha diverses possibilitats:
  • Els teus propis productes. Calcula el que et costa fabricar-los i que marge de benefici et deixen.
  • Productes de tercers. Hauràs de buscar un proveïdor que vengui aquests productes i que et faciliti una llista de les seves tarifes.
 2. Com realitzaràs la logística d’enviaments dels productes? Un factor important a l’hora de crear una botiga en línia és establir com et faràs càrrec de la logística, o cosa que és equivalent, l’enviament dels teus productes. Has de contactar amb les empreses de paqueteria perquè et facilitin les seves tarifes. No és el mateix enviar productes per a Espanya que per als països de la Unió Europea. Fins i tot dins d’Espanya hi ha tarifes diferents per a la península i les illes. També cal preguntar a aquestes empreses quins són els terminis de lliurament. Potser és interessant oferir diferents opcions als teus clients: una tarifa estàndard per a enviaments en 2 o 3 dies i unes tarifes prèmium per a enviaments a menys d’un dia. Si per contra, faràs dropshipping, també hauràs de saber com treballa el teu proveïdor. Què terminis de lliurament té, com realitza els enviaments, etc. La logística és una part important d’una botiga en línia i de la qual depèn la satisfacció dels clients.
 3. Com serà la botiga? Hauràs de dedicar una part del teu pressupost a crear la botiga. Hauràs de pensar en el domini, el servidor, el disseny i el manteniment. El preu canviarà segons el que triïs.
 4. Quan invertir a promocionar la botiga? No per crear una botiga en línia t’arribaran els clients de la nit al dia. Almenys, al principi. Hauràs de destinar una part del teu pressupost a publicitat en línia per donar-te a conèixer i arribar als clients (per exemple a Google Ads).

En el Pla d’Empresa també podem incloure una anàlisi DAFO (debilitats, amenaces, fortaleses i oportunitats). És una eina d’estudi de la situació d’una empresa, institució, projecte o persona, analitzant les seves característiques internes (debilitats i fortaleses) i la seva situació externa (amenaces i oportunitats) en una matriu quadrada.

Cada tipus de negoci necessita un pla d’empresa diferent, però a Internet hi ha moltes institucions oficials i consultories que ofereixen aquest tipus de documents classificats per àrees de negoci.

Enllaços per a descarregar models de plans d’empresa:

b) Assumptes legals i fiscals

Si inicies el projecte com a empresari individual, a Espanya, com a la resta de països de la Unió Europea, per poder vendre qualsevol producte o servei a Internet, igual que succeeix en la venda física tradicional, cal estar donat d’alta en el règim especial de treballadors autònoms de la Seguretat Social i donar-se d’alta en el cens d’empresaris de l’Agència Tributària, així com complir amb totes les obligacions fiscals establertes per la mateixa AEAT.

tràmits burocràtics

Aquests tràmits són relativament senzills de fer, fins i tot l’administració pública permet fer-los de forma no presencial des d’Internet. Però en cas de dubte és recomanable acudir als professionals especialitzats en aquest tipus de tasques administratives i burocràtiques, com poden ser els gestors administratius o els advocats.

També les empreses legalment constituïdes poden vendre per Internet. Hi ha molts tipus diversos d’empreses, com són les societats limitades, les cooperatives… Per a constituir una empresa cal realitzar una sèrie de tràmits administratius diferents d’aquells que s’han de fer per donar-se d’alta com a autònoms. Molts ajuntaments espanyols i comunitats autònomes ofereixen serveis d’assessorament que presten ajuda amb els tràmits legals. Constituir una empresa és un procés més costós i també suposa complir amb unes obligacions legals i fiscals diferents de les dels autònoms.

De nou, recomanem consultar tots aquests aspectes burocràtics i fiscals amb professionals acreditats. I recordeu que, ja sigueu un empresari individual (autònom) o col·lectiu (empresa), haureu de complir amb les obligacions fiscals que marca la legislació vigent de cada país. Serà molt important dur al dia la comptabilitat del vostre negoci i tenir ben present el calendari fiscal (per exemple per fer la liquidació de l’IVA).

c) Elecció de la plataforma de venda

Principal qüestió: vendre a través d’un MarketPlace o amb una botiga en línia pròpia?

plataforma CMS

Aquesta és una de les qüestions més importants que s’han d’afrontar i alhora més difícils de decidir: vendre a través d’un MarketPlace o amb una botiga pròpia? Cal tenir en compte molts factors abans de prendre una decisió:

Pros i contres de vendre a través d’un MarketPlace:

 • Utilitzar una plataforma de venda del tipus MarketPlace permet començar a vendre els nostres productes o serveis de forma instantània perquè la plataforma ja està creada. No hauràs de preocupar-te del disseny de la botiga, de comprar un domini, llogar un servidor… A més pràcticament no hauràs de fer grans desemborsaments de diners perquè el més probable és que la quota d’alta en el MarketPlace sigui gratuïta i l’únic que ens demanin és el pagament d’una petita quota mensual.
 • Un altre avantatge de vendre a través d’un MarketPlace és que aquestes plataformes són molt conegudes pel públic general i tenen gran prestigi. De marketplaces n’hi ha molts, com els més generals com: Amazon, eBay, AliExpress… També hi ha marketplaces especialitzats segons el sector, com el de l’electrònica, la moda… Fins i tot hi ha xarxes socials que permeten vendre productes, com WhatsApp, Facebook… En resum, vendre a través d’un MarketPlace et brinda la possibilitat d’accedir directament a milers de clients potencials de forma molt fàcil.
 • Pel descrit anteriorment, amb un MarketPlace no necessites fer cap treball en SEO (posicionament en cercadors), ja que les plataformes ho fan per tu.
 • Normalment aquests marketplaces disposen de plataformes de gestió molt completes i el seu ús és en general bastant senzill. El seu objectiu és posar les coses el més senzill possible tant per als venedors com per als clients.
 • Tampoc necessitaràs implementar una passarel·la de pagament, ja que el MarketPlace ja et proporcionarà la seva de pròpia.
 • Però cal tenir en compte una cosa molt important: que aquests marketplaces ofereixin tants beneficis per als venedors mai és gratis, ja que tots els MarketPlaces apliquen comissions bastant altes per cada venda. Per tant, caldrà valorar l’aspecte econòmic abans de decidir-se a vendre a través d’aquestes plataformes. Simplement, caldrà fer números i veure si realment surt a compte donar-se d’alta allà.
 • Amb la venda a través d’un MarketPlace és molt possible que no puguis fixar tu mateix les despeses d’enviament i estiguis obligat a usar els que la plataforma imposa.

Vendre a través d’una botiga en línia pròpia:

 • Quant als aspectes tècnics propis d’Internet, per posar en marxa una botiga en línia pròpia es necessita disposar com a mínim de dues coses:
  • 1 – Un domini que identifiqui la botiga, tipus “hispantic.com” o “google.com”. S’ha d’acudir a un registrador oficial i el seu pagament pot ser amb periodicitat anual, tot i que es pot pagar per períodes de temps més llargs. Els dominis poden tenir extensions molt variades: des del clàssic .com, a l’.net, .es, .org o els més nous com .shop. Sol ser molt habitual trobar promocions per al primer any de registre del domini, de manera que el preu pot ser realment baix.
  • 2 – Un servidor (hosting en anglès). S’ha d’acudir a una empresa especialitzada que ofereixi serveis de qualitat, amb un bon suport tècnic. Si obrim una botiga en línia des d’Espanya, es recomana contractar un servidor ubicat al mateix país. Hi ha molts tipus de servidors: compartits, dedicats, en el núvol, híbrids …
  • 3 – Decidir quina plataforma utilitzar: les més importants són PrestaShop, WooCommerce o Magento, encara que hi ha més.
 • Un cop resolts els temes tècnics més bàsics, vendre mitjançant la nostra pròpia botiga en línia ens proporciona molts beneficis:
  • Control total de la botiga, que inclou l’aspecte visual, el control de les categories, elecció lliure de les despeses d’enviament, control de descomptes i xecs…
  • Evites el pagament d’altes comissions. Això sí, hauràs de negociar amb el teu banc les millors comissions possibles per l’ús que facin els teus clients del pagament per targeta de crèdit o dèbit.
  • Obtenció de dades estadístiques dels clients: amb una correcta configuració de la botiga podràs tenir a mà multitud de dades dels teus clients i els podràs reutilitzar per a campanyes de màrqueting…

Llavors, és millor vendre a través d’un MarketPlace o d’una botiga pròpia?

No és una decisió senzilla i abans has de valorar moltes coses. A més les dues alternatives poden ser viables i coexistir. I totes dues tenen els seus avantatges i inconvenients. Fes-te les següents preguntes:

 • Com compren els meus clients?
 • És un sector de negoci amb molta competència?
 • Quin pressupost tinc per invertir?

Principals plataformes de MarketPlace:

Principals programaris per a la creació de botigues en línia:

d) Elaborar un pressupost estimat

Si et decideixes per crear la teva pròpia botiga en línia, sigui amb PrestaShop, WooCommerce o Magento, hauràs de tenir en compte les despeses derivades de la seva realització amb un pressupost estimat en el teu Pla d’Empresa.

Pressupost
 • Domini: el més habitual és que costi entre 10 i 15 euros a l’any. És molt freqüent trobar promocions per al primer any de registre d’un domini de nova creació, de manera que es pot pagar entre 1 i 5 euros (només per al primer any). Per als successius anys el normal és que et cobrin entre 10 i 15 euros per als dominis més usuals (.com o .es).
 • Servidor: la forquilla de preus és molt gran, depenent de les necessitats que tinguem. La llista d’empreses que ofereixen aquest tipus de serveis és enorme. Però desconfieu dels serveis d’allotjament web excessivament econòmics (menys de 10 euros a l’any). Per a un bon servei, calculeu entorn de 100 euros a l’any.
 • Plataforma e-commerce: Tant WooCommerce (que depèn de WordPress) com PrestaShop, són plataformes gratuïtes, això vol dir que poden anar entre el teu propi servidor. Però sense els coneixements tècnics adequats, et caldrà contractar els treballs d’un professional en programació i disseny web perquè et configuri la teva nova botiga en línia. Dependrà de molts factors establir una tarifa de contractació dels serveis d’aquest tipus de professionals.
 • Disseny web i disseny gràfic: tant WooCommerce com PrestaShop necessiten una plantilla per poder funcionar. Això vol dir que hauràs de buscar una a Internet. Les plantilles, depenent del programari que triïs, poden ser gratis o de pagament. És una cosa que influirà bastant en el pressupost.
 • SEO (posicionament en cercadors) i màrqueting: has pensat en el SEO de la teva web? I en com t’anunciaràs? Sens dubte aquest és un pilar bàsic per crear una botiga en línia i al que has de prestar atenció. Aquí també els preus variaran molt depenent del tipus de serveis que es necessitin.
 • Mètodes de pagament: per poder vendre els teus productes necessites disposar d’una passarel·la de pagament a la botiga en línia. El més recomanable és contractar un TPV virtual amb el teu banc de confiança i una passarel·la de pagament. Aquest tipus de serveis els ofereixen les entitats bancàries i solen aplicar tant comissions per ús del TPV (des de 10 euros al mes) com comissions per cada venda.
 • Certificat SSL: avui en dia la majoria d’empreses d’allotjament web ofereixen de forma gratuïta un certificat de seguretat gratuïta per instal·lar a la botiga en línia. Però si necessites un certificat més especialitzat, hauràs de consultar preus amb les empreses que s’hi dediquen.

2 – POSADA EN MARXA DE LA BOTIGA EN LÍNIA: PRESTASHOP, WOOCOMMERCE O MAGENTO?

Amb un hosting i un domini no hi ha prou per posar en marxa una nova botiga en línia. Una de les decisions més importants que cal prendre és decidir el programari que s’usarà per implementar-la. És una decisió que marcarà tota l’evolució del negoci en línia, ja que cada programari compta amb unes característiques i particularitats pròpies. Com ja hem comentat anteriorment, entre les opcions més destacades es troben: WooCommerce, PrestaShop i Magento.

En l’elecció d’una plataforma o una altra s’ha de tenir en compte:

 • Volum del catàleg (quantitat de productes).
 • Mòduls que necessita la botiga (per exemple, connectors amb programari comptable o gestió de magatzem).
 • Mètodes de pagament (passarel·la de pagament amb sistema RedSys, PayPal …).
 • Escalabilitat, etc.

WooCommerce

Avui dia és una de les plataformes més utilitzades en la venda en línia, perquè pertany al CMS de WordPress, que és el líder indiscutible en el sector de les pàgines webs. Si ja coneixes WordPress et resultarà molt fàcil utilitzar WooCommerce perquè el seu ús és molt similar. De fet WooCommerce és una extensió de WordPress, el que significa que el seu panell d’administració és el mateix WordPress.

WooCommerce
WooCommerce

A més WooCommerce compta amb una extensa col·lecció de connectors, tant gratuïts com de pagament, que et permeten incrementar les seves funcionalitats. Pràcticament podràs fer tot el que necessites amb la botiga en aquesta plataforma.

Els connectors o extensions de WooCommerce et permeten afegir funcions que no estan disponibles per defecte quan es fa una instal·lació neta. Per exemple, pots afegir o millorar aspectes com:

 • Passarel·les de pagament.
 • Galeries de productes.
 • Cercadors avançats.
 • Filtres de productes.
 • Un sistema complet de facturació.
 • Gestió d’estocs i magatzem.

Enllaços relacionats amb WooCommerce:

PrestaShop

Aquesta plataforma, també gratuïta, va liderar el sector del comerç en línia durant molt de temps. Segueix sent una opció molt vàlida per a qualsevol botiga en línia. PrestaShop inclou sense necessitat d’extensions moltes funcionalitats que WooCommerce no té, com la gestió de la facturació, magatzems, enviaments…

PrestaShop
PrestaShop

La seva administració és molt senzilla i igual que WooCommerce, PrestaShop també necessita plantilles per tenir un bon disseny. Totes les funcionalitats extres que no estan incloses “de fàbrica” les hauràs d’afegir a través dels mòduls, que es troben a la seva botiga oficial. Els preus dels mòduls són molt variats, sent els més cars uns 200 euros.

Això sí, per treure-li el màxim potencial a PrestaShop es recomana acudir a un professional.

Enllaços relacionats amb PrestaShop:

Magento

Magento és una plataforma Open Source per a comerç electrònic, llançat oficialment el març de 2008. És una plataforma molt completa amb multitud de funcionalitats.

Sol usar-se en projectes de gran envergadura i es recomana per a usuaris amb coneixements més avançats o que tinguin un projecte de botiga en línia molt ambiciós.

Les seves principals funcionalitats són l’estructura de categories avançada i composició de catàleg, gestió de productes configurables, funcions de cross-selling i up-selling, gestió de promocions, gestió d’impostos i transport, suport per als principals mòduls de pagament, emviament de butlletins d’informació i un llarg etc.

La pàgina oficial és https://magento.com. Pots descarregar la versió Open Source des d’aquí.

3 – ELEMENTS ESSENCIALS A TOTA BOTIGA EN LÍNIA

Independentment de la plataforma triada per realitzar la teva botiga en línia, has d’assegurar-complir amb aquests punts bàsics:

a) Textos legals

La legislació espanyola així com l’europea referent al comerç electrònic exigeixen l’exhibició d’una sèrie de textos legals per poder complir amb la legislació vigent amb relació a la venda en línia i a la defensa dels drets dels consumidors.

Les 4 normes principals per als textos legals de qualsevol botiga en línia són:

 • Llei 34/2002, d’11 de juliol, de serveis de la societat de la informació i de comerç electrònic (en endavant, LSSI);
 • Reial Decret Legislatiu 1/2007, de 16 de novembre, pel qual s’aprova el text refós de la Llei General per a la Defensa dels Consumidors i Usuaris i altres lleis complementàries. (En els casos B2C).
 • Reglament General de Protecció de Dades, LOPD i el seu Reglament de desenvolupament.
 • Llei 7/1998, de 13 d’abril, sobre condicions generals de la contractació.

Quins textos legals hem d’incloure a la nostra botiga en línia?

textos legals
Principals textos legals que tota pàgina web ha de tenir
 • Avís legal i condicions d’ús.
 • Política de privacitat.
 • Política de cookies.
 • Condicions generals de contractació (inclou les condicions de compra, la política de devolucions i una explicació sobre les formes de pagament disponibles i la política respecte a enviaments, els terminis de lliurament i els costos).

1) Avís legal i condicions d’ús

Segons l’article 10 de la Llei de serveis de la societat de la informació i de comerç electrònic, LSSI, l’Avís legal ha d’incloure:

 • Dades identificatives del titular del web:
  • Denominació social (o nom i cognoms per a autònoms).
  • Dades de contacte.
  • NIF o CIF.
  • Dades relatives a la inscripció en el Registre Mercantil (en cas d’una empresa).

En cas que l’activitat que realitzem requereixi una autorització administrativa prèvia (per exemple en el cas d’advocats, doctors o arquitectes) haurem d’incloure informació relativa a aquesta autorització (el número de col·legiat).

D’altra banda, l’Avís Legal ha d’incloure un apartat amb les “condicions d’ús de la pàgina web”, el qual ha de contenir els següents punts mínims:

 • Normes d’accés i registre a la web.
 • Aspectes relatius a la propietat intel·lectual i industrial.
 • Enllaços a pàgines de tercers.
 • Regles d’ús del lloc web.
 • Responsabilitats i garanties.
 • Suspensió del lloc web.
 • Menció a política de cookies i privacitat.
 • Legislació aplicable i jurisdicció competent.

2) Política de privacitat

Des de l’entrada en vigor del nou Reglament de Protecció de Dades en l’àmbit europeu, les polítiques de protecció de les dades de caràcter personal s’han reforçat. Per això, tots els titulars de pàgines i botigues en línia han d’actualitzar la seva Política de Privadesa als nous requisits, més exigents que els anteriorment vigents.

El document de Política de Privacitat de la nostra botiga en línia ha d’incloure, com a mínim, els següents punts:

 • Identificació del propietari de la botiga en línia o pàgina web: han d’aparèixer les dades identificatives del responsable del tractament de les dades, que és el titular de la web.
 • Informació i consentiment: on s’estableixen les regles en aquells casos en què el titular del web demani dades de l’usuari.
 • Finalitat del tractament: aquí s’haurà d’especificar l’ús que farà el titular del web amb les dades recollides.
 • Exercici de drets: aquí haurem de donar les instruccions que ha de seguir l’usuari en cas de voler exercir qualsevol dels drets en matèria de protecció de dades.

3) Política de galetes (cookies)

Pel que fa al document sobre la Política de Cookies de seguiment dels usuaris haurem d’esmentar els següents punts:

 • Cal fer menció expressa de cadascuna de les galetes que s’instal·laran al PC, telèfon intel·ligent, tauleta, etc. de l’usuari, amb la descripció d’aquesta, la finalitat i informació i el termini de tractament.
 • Hem d’explicar a l’usuari com refusar galetes.

4) Condicions Generals de Contractació

L’últim dels textos legals que ha d’estar a disposició d’usuaris i clients de la botiga en línia és de les condicions generals de contractació. Aquest document és molt important perquè estableix el contracte de compra entre l’empresa i el client. En ell han d’aparèixer els següents punts:

 • Dades identificatives de titular de la pàgina web.
 • Característiques dels productes o serveis oferts.
 • Explicació del procés de compra de forma detallada.
 • Com s’ha d’exercitar el dret de desistiment, terminis i forma de devolució dels productes.
 • Mètodes de pagament acceptats.
 • Terminis de durada del contracte.

Qui hauria de redactar aquests documents legals?

El millor és buscar assessorament legal d’un advocat especialitzat en aquest tipus d’assumptes. La solució de “copiar i enganxar” no és per res recomanable.

b) Passarel·la de pagament (TPV)

Independentment de la plataforma utilitzada, com pot ser WooCommerce o PrestaShop, hem de posar a disposició dels nostres clients tots els mètodes de pagament més populars. Això vol dir que, quan es realitza una compra, el client ha de tenir l’opció de pagar amb targeta de crèdit o dèbit, transferència bancària, PayPal, o pagament contra reemborsament. A més últimament hi ha altres opcions alternatives com el pagament a través de Google Pay o AmazonPay. Com més opcions s’ofereixin, major taxa de conversió tindrà la nostra botiga.

Passarel·la de Pagaments
És molt important ofereix diferents mètodes de pagament als teus clients

Per activar totes les opcions de pagament a la nostra botiga en línia, la forma més habitual és la de disposar d’un TPV virtual (terminal de punt de venda). És un servei que ofereixen les entitats bancàries. A més els TPV ofereixen totes les garanties de seguretat per evitar fraus amb el pagament per targeta.

Depenent de cada entitat bancària, ofereixen els seus serveis a canvi d’unes comissions:

 • Comissió de Manteniment del servei: de 7 a 25 euros al mes (depèn del banc).
 • Comissió per cada operació de venda: varien segons l’entitat, però no solen passen de l’1%.

Hi ha webs on es fan comparatives entre les millors ofertes de TPV dels bancs espanyols.

Per instal·lar el TPV del banc a la botiga caldrà recórrer a connectors o mòduls depenent de la plataforma (WooCommerce o PrestaShop). En la majoria dels casos aquests connectors tenen un preu que oscil·larà de 50 a 200 euros (també es poden trobar connectors gratuïts, però tenen funcions bàsiques).

Hi ha opcions alternatives als bancs espanyols, però cal tenir en compte que les comissions per cada venda són força més altes. Una d’elles és PayPal, que cobra un 3,4% + 35 cèntims per transacció. També hi ha Stripe, lleugerament més econòmic respecte PayPal (comissió d’un 1,4% + un fix de 0,25 €). Nota: aquestes són les comissions vigents en el moment d’escriure l’article, el març de 2020.

c) Certificat de seguretat SSL

El 2020 cap negoci en línia pot existir sense comptar amb un certificat de seguretat. Aquest és un aspecte bàsic per oferir confiança als nostres clients, ja que gràcies al certificat SSL es xifren les dades que s’envien entre el client i el servidor.

Moltes empreses d’allotjament web els ofereixen de forma gratuïta (és el certificat SSL anomenat Let’s Encrypt). Òbviament els certificats gratuïts són els més bàsics, però no per això signifiquen que siguin menys eficaços.

d) Disseny de la botiga en línia professional i adaptat a totes les pantalles

Uns dels aspectes més importants per al teu negoci en línia és el de generar una imatge seriosa i professional. La teva botiga en línia ha de tenir un disseny modern i atractiu, però alhora, ha de garantir una navegació senzilla, còmoda i guiada.

Cal prestar atenció a tots els detalls. La botiga en línia ha de tenir una arquitectura ben organitzada, sense enllaços trencats i amb totes les categories necessàries perquè el client trobi el que busca.

A més la botiga ha d’oferir un disseny que es vegi bé a tota mena de dispositius i pantalles. El disseny responsive (adaptatiu) és una obligació per a tot comerç en línia.

Experiència d'usuari
Hem d’oferir una excel·lent experiència d’usuari

Disseny adaptatiu a totes les pantalles i dispositius. Punts bàsics:

 • La disposició dels continguts s’ha d’adaptar a qualsevol pantalla independentment de la seva grandària.
 • El contingut que es mostra en un ordinador ha de ser el mateix al qual es mostra en un mòbil, però adaptat a la pantalla més petita.
 • Cal garantir una usabilitat i funcionament perfecte de la pàgina, per oferir una experiència de navegació i compra perfecta.

Ús de plantilles adaptades a tots els dispositius:

Per sort avui en dia la majoria de plantilles disponibles per PrestaShop i WooCommerce ja estan adaptades per oferir un disseny responsive. Així que aquest aspecte el tindrem ben cobert.

e) SEO – Posicionament en cercadors

Els miracles no existeixen quan parlem del SEO. Per qui encara no ho tingui clar, quan parlem de SEO ens referim a una sèrie de tècniques per aparèixer en posicions destacades en els resultats de recerca dels principals cercadors d’Internet, com Google, Yahoo o Bing.

En el fons les tècniques de SEO tenen molta relació amb les tècniques del màrqueting. Si la botiga en línia parteix de zero, a principi no serà gens fàcil aparèixer als cercadors i requereix molt temps i esforços.

No és gens senzill ni ràpid aconseguir resultats en el SEO, però hi ha una sèrie d’aspectes tècnics que tota pàgina web o botiga en línia han de seguir si volen començar a guanyar notorietat en el posicionament dels cercadors.

arquitectura web
Esquema de distribució de la informació en una pàgina web

Aquests punts no requereixen una gran inversió econòmica, simplement, requereixen estar atent:

 • Tenir una bona arquitectura web. Són aspectes bàsics:
  • Crear categories i subcategories per agrupar tots els productes similars dins de cada grup i subgrup. Totes les categories, subcategories i productes han d’estar optimitzats amb els seus títols, meta etiquetes, atributs alt en les imatges, capçaleres, etc.
  • Navegació clara a través de menús. Compte amb els enllaços trencats. Totes les categories i subcategories han d’estar enllaçades des de la pàgina principal.
 • Crear contingut de qualitat a través d’un bloc. Per a una bona estratègia de posicionament és essencial crear contingut original. Un bloc que proporcioni informació interessant relacionada amb el teu negoci pot atraure visitants i des d’allà es pot promocionar els articles de la botiga.
 • Tenir cura al màxim les fitxes dels productes. Tot producte que venguis a la botiga ha de tenir, com a mínim:
  • Un nom de producte únic.
  • Si el producte té al seu torn productes derivats, haurà de tenir un subtítol.
  • Imatge de qualitat. Tot producte ha de tenir una imatge associada. Però si pots incloure una galeria d’imatges, millor. També es valora molt afegir vídeos.
  • Descripció del producte. Segurament és l’aspecte més important. Hi ha moltes botigues que prescindeixen de les descripcions, però és l’error més gran que poden cometre. Si parteixes de zero amb la botiga, has d’escriure descripcions originals i llargues, de com a mínim de 250 paraules i amb paraules clau per posicionar. Mai copiïs les descripcions que et faciliten els proveïdors.
 • Els enllaços interns són un gran aliat en el SEO. Si tens un blog aprofita-per fer enllaços interns als teus productes.
 • Aconsegueix enllaços externs. Si alguna pàgina web externa fa un enllaç a la teva botiga, aconseguiràs més punts per la teva estratègia de posicionament en els cercadors.
 • Finalment, mantingues actualitzats els perfils de les teves xarxes socials.

4 – EL MÀRQUETING ONLINE

A Internet la publicitat en línia està molt present, sobretot en les xarxes socials i en els cercadors. A més de la publicitat, també es pot dur a terme campanyes de màrqueting a través del correu electrònic.

a) E-mail Màrqueting

Si comences el teu negoci en línia des de zero, segurament no comptaràs amb una bona base de clients. Això no vol dir que no puguis aprofites totes les opcions que ofereix el màrqueting a través del correu electrònic.

Comença creant una Newsletter. En ella llança ofertes atractives per als lectors, a través d’un sistema de cupons d’ofertes i promocions. Els primers mesos no serà una estratègia molt efectiva, però a poc a poc, veuràs els resultats.

Això sí, recorda que no pots enviar emails massius a persones de les quals no tinguis el seu consentiment exprés. Per aquest motiu, abans hauràs d’esperar que els teus clients s’apuntin a la Newsletter i autoritzin l’enviament de les promocions.

b) Publicitat a Google Ads

Un bon sistema per aconseguir captar l’atenció de clients potencials és a través de la contractació de publicitat a Google. L’ésser Google el cercador líder del sector i una de les pàgines webs més visitades del món, les seves potencialitats són enormes.

Publicitat a Google
Publicitat a Google

Cal tenir en compte que la publicitat de Google es paga sobre la base dels clics que fan els internautes en els teus anuncis. No és fàcil gestionar la plataforma de Google Ads i sempre és recomanable acudir a especialistes.

Es pot començar amb pocs diners i incrementar la despesa en funció de si els seus resultats són positius.

c) Publicitat en xarxes socials

A més de la publicitat a Google també es pot contractar anuncis a les principals xarxes socials, sigui Facebook, Twitter o Instagram. En el cas de Facebook té algunes diferències respecte a la publicitat de Google, ja que aquí es paga no en funció dels clics sinó en funció de la quantitat de visualitzacions dels teus anuncis.

Facebook
Exemple de pàgina de publicitat a Facebook

En qualsevol dels casos, la publicitat en línia permet arribar a un públic molt determinat si es configura correctament. La clau està a segmentar i planificar els anuncis per seleccionar al teu públic objectiu, configurant les teves campanyes basant-se en l’àrea geogràfica, el dispositiu i altres aspectes, com el sexe, l’edat o els interessos.