Hello Democracy, Goodbye ACTA

Ahir es va produir una excel·lent notícia provinent del Parlament Europeu: tots els grups de la cambra, excepte el Partit Popular Europeu, van votar contra l’ACTA (en les seves sigles en anglès Anti-Counterfeiting Trade Agreement), acord multilateral que proposa endurir la legislació de forma planetària al voltant de la propietat intel·lectual, amb el propòsit d’evitar […]
Imatge destacada

| Publicat el 05/07/2012

Ahir es va produir una excel·lent notícia provinent del Parlament Europeu: tots els grups de la cambra, excepte el Partit Popular Europeu, van votar contra l’ACTA (en les seves sigles en anglès Anti-Counterfeiting Trade Agreement), acord multilateral que proposa endurir la legislació de forma planetària al voltant de la propietat intel·lectual, amb el propòsit d’evitar la falsificació de bens, medicaments genèrics i la pirateria d’Internet. Aquest acord havia estat signat per tots els països de la Unió, Espanya inclosa, però necessitava la ratificació del Parlament Europeu, que al no haver-se produït, anul·larà automàticament l’entrada en vigor d’aquest acord als 27 països europeus.
La lluita contra ACTA es va iniciar al 2007, quan els Estats Units, el Japó, Canadà, Corea del Sud i Mèxic, entre d’altres, anuncien la intenció de negociar el nou acord anti-pirateria. Les accions en contra ràpidament es van posar en marxa a nivell mundial. A Europa ha estat el grup francès La Quadrature du Net, defensor de les llibertats a Internet, que ha liderat la lluita. Gràcies al suport d’altres associacions, partits polítics i de la societat en general, s’han enviat més de 2,8 milions de correus electrònics demanant als parlamentaris europeus que votessin, ahir, en contra d’aquest acord.
Per què era tant important oposar-se a ACTA? Primer perquè tot el procés de discussió i negociació d’aquest projecte es va fer en secret, en contra del valor més bàsic de la democràcia, que és el debat i la discussió pública. Segon, perquè aquest acord anava en contra dels ciutadans i a favor de les grans multinacionals. Atemptava contra els més bàsics principis democràtics, endurint les lleis penals per lluitar contra els infractors de la propietat intel·lectual, creant una policia privada, els ISP (proveïdors d’accés a Internet) per posar sota vigilància tota la xarxa d’Internet a efectes de perseguir els qui es descarreguessin continguts sota dret d’autor. I tercer, en nom de les patents, posa en risc el desenvolupament de medicaments genèrics, tant necessaris als països no desenvolupats i també amenaça el programari lliure o open source.
El rebuig d’ACTA al Parlament Europeu ha estat una victòria de la societat organitzada, dels 2,8 milions de ciutadans que han escrit als parlamentaris demanant-los que votessin en contra d’aquest acord. Ara ACTA queda tocat de mort perquè sense la definitiva aprovació de l’Europarlament no podrà entrar en vigor a cap país de la Unió i, molt probablement aquest rebuig farà que d’altres països repensin la seva postura (Austràlia ja ha mostrat les seves reserves a l’acord).