Internet: tothom sota control

Creix l’obsessió dels governs  d’implantar sistemes de control i vigilància sobre la xarxa, amb l’ excusa com a pretext de la lluita preventiva contra el terrorisme o contra la violació de la propietat intel·lectual, entre d’altres. Enginys legislatius que tenen per objectiu limitar o tallar totalment la llibertat que fins ara gaudia Internet i que ara corre el risc de desaparèixer.
Penseu per un moment en el següent aspecte: cada vegada té més importància Internet en les nostres vides. Hi realitzem infinitat de tasques, ens comuniquem, busquem informació, enviem fotografies als nostres familiars i amics, paguem els nostres impostos, fem la compra… Al mateix temps Internet ha esdevingut un gran arxiu cultural: llibres i arxius digitalitzats, coneixement compartit (Viquipèdia) i molts altres serveis. Us podeu imaginar que el vostre proveïdor d’accés a Internet us talli la connexió com a conseqüència d’haver utilitzat els sistemes d’intercanvi d’arxius P2P? Això és el que ja us pot passar si viviu a països com França i Estats Units i properament a Espanya. Si el món és digital, que farem si no hi tenim accés?
En la lluita contra Internet qualsevol excusa és bona: l’amenaça terrorista, les xarxes de pornografia infantil, la propietat intel·lectual… No dic que no s’hagi de lluitar contra aquests delictes, però no acosta de criminalitzar els internautes i la xarxa. José F. Alcántara, autor de “Sociedad de Control” i de “Versvs’ blog”, defensa que ens trobem en l’era dels governs post-democràtics. Recentment ha escrit un article al seu blog on fa un anàlisi de les darreres informacions referents als atacs que preparen els governs a Internet:

La propiedad intelectual está siendo usada como ariete para debilitar derechos básicos como la privacidad como un medio para minar las libertades del mundo por venir, las libertades de los próximos años en un mundo digital. Haciendo posible que cualquier gobierno radical (y los hubo en el pasado, y los habrá en el futuro) se sirva de la maquinaria del Estado y de las leyes por éste desarrolladas para dar el paso que trascienda la casualidad histórica que suponen las democracias actuales para llegar a algo nuevo. Un nuevo régimen post-democrático y autoritario que se eleva en occidente y del que avisaban incluso los medios anglos (y mira que son ciego-sordo-mudos para estas cosas).

Precisament avui salta la notícia de que Alemanya estrenarà el proper 1 de gener la llei que autoritza a la Policia d’Investigació Criminal (BKA) l’espionatge online a ordinadors privats, amb l’excusa de la lluita preventiva contra el terrorisme i que podrà realitzar escoltes en domicilis de sospitosos. La llei eximeix de la possibilitat de ser espiats a diputats, religiosos i advocats defensors. Sí obre la porta, en canvi, a la vigilància de periodistes, mèdics i resta de juristes, de manera limitada i si es considera que amb això es pot descobrir a fonts sospitoses d’atemptar contra la seguretat del país.