Reportatge: la Rússia post-comunista

El canal 24 Horas va emetre ahir un reportatge del programa "En portada" en el que mostrà l'evolució política i social de Rússia, vint anys després de la caiguda del comunisme. És la Rússia post-comunista actual, 20 anys després de la caiguda de la URSS.
Imatge destacada

| Publicat el 05/12/2011

El canal 24 Horas va emetre ahir un reportatge del programa “En portada” en el que mostrà l’evolució política i social de Rússia post-comunista, vint anys després de la caiguda del comunisme. El reportatge mostra com la Rússia actual torna al passat. La gent desconfia de les institucions de l’estat, la corrupció domina l’aparell burocràtic, els mitjans de comunicació estan controlats i la política està dominada per l’antiga política política soviètica. Els entrevistats conclouen que en aquests vint anys la vida ha millorat, però la democràcia ha empitjorat.
“Rússia a dues revolucions” explica com vint anys després de la seva desaparició, la Unió Soviètica encara perviu a Rússia. Malgrat el brusc canvi del socialisme real al capitalisme salvatge, els símbols del passat soviètic són presents en la vida dels russos. El reportatge ens mostra que Rússia funciona a dues revolucions: la que mira al passat i la que sobreviu al present.

La Rússia post-comunista, a dos revolucions
La Rússia post-comunista, a dos revolucions

El 25 de desembre de 1991 va desaparèixer formalment la URSS i “Rússia a dues revolucions”, amb guió de Xavier Sitjà, explica aquest canvi a través de jubilats, estudiants, periodistes, personal sanitari, una directora de museu, un funcionari, una mestra i una política. El programa “En Portada” ja va realitzar amb ells un primer reportatge fa deu anys i ara els torna a visitar per comparar com vivien i treballaven en 1991, 2001 i 2011.
Els personatges de “Rússia a dues revolucions” revelen que el seu país torna al passat. La gent desconfia de les institucions de l’estat, la corrupció domina l’aparell burocràtic, els mitjans de comunicació estan emmordassats i la política està dominada per l’antiga policia política soviètica. La majoria conclou en aquest reportatge que en aquests vint anys, la vida ha millorat, però la democràcia ha empitjorat.

Veure el documental “Rúsia, a dos revoluciones