"La gent admira els programes que són enemics de la seva pròpia llibertat"

Richard Stallman, novaiorquès nascut al 1953, és des de fa molts anys és el portaveu i màxim defensor i divulgador del programari lliure (en anglès open source). Fa poc més d’un mes Stallman va visitar Barcelona, per acudir al Free Culture Forum, on pronuncià una conferència que va ser molt seguida pels assistents presents a […]
Imatge destacada

| Publicat el 05/12/2011

Richard Stallman, novaiorquès nascut al 1953, és des de fa molts anys és el portaveu i màxim defensor i divulgador del programari lliure (en anglès open source). Fa poc més d’un mes Stallman va visitar Barcelona, per acudir al Free Culture Forum, on pronuncià una conferència que va ser molt seguida pels assistents presents a la sala del Centre d’Arts Santa Mònica. Les opinions d’Stallman s’han de tenir molt en compte. Amb un aire excèntric i poc convencional, el “gurú” del programari lliure està implicat en totes les lluites a favor de les llibertats i en contra de les limitacions que imposen les grans multinacionals en el desenvolupament d’arquitectures col·laboratives i lliures.
Stallman parlà amb el diari Público sobre aquests i d’altres temes en una entrevista on defensava el dret a compartir qualsevol material com a principi bàsic de la llibertat. A més ja està disponible a YouTube el vídeo de la conferència que realitzà en aquelles jornades de Barcelona.
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=_PUdtHer99k&w=640&h=480]
Recentment Stallman s’ha pronunciat sobre les darreres notícies sobre els dispositius que l’empresa IC Carrier instal·là als aparells mòbils d’Apple, Nokia i BlackBerry per realitzar un seguiment dels seus usuaris. Però Stallman està molt més preocupat sobre l’espionatge i recol·lecció de dades que realitza la xarxa social Facebook. En una entrevista a RT recollida pel blog Bitelia, Stallman afirma que

Facebook es la vigilancia masiva. Si hay un “Like” en una página, Facebook sabe que visitó la página. Y se puede obtener la dirección IP del ordenador desde la página, incluso si la persona no es un usuario de Facebook.