L'Arxiu Municipal Administratiu de Terrassa digitalitza el seu fons

La matèria primera dels historiadors són els documents (les fonts primàries), que com bé sabeu, es troben emmagatzemats als arxius. A la universitat estem fent una assignatura on precisament se’ns ensenya a moure’ns correctament per un arxiu, feina gens fàcil per algú que no tingui uns mínims coneixements sobre el tema. Precisament aquesta tarda visitarem l’arxiu del Centre d’Estudis Històrics Internacionals de la Universitat de Barcelona, més conegut com a Pavelló de la República, on hi guarden una de les millors col·leccions documentals i bibliogràfiques sobre la Segona República i la Guerra Civil.
Aquest divendres s’ha presentat en roda de premsa el nou web de l’Arxiu Municipal Administratiu de Terrassa on es podrà consultar una gran diversitat d’informacions i documents des del segle XIX. Aquests tipus de notícies són excel·lents per la nostra professió i, evidentment, per qualsevol ciutadà interessat en la història de la ciutat de Terrassa i del país. Reprodueixo la nota que han enviat als mitjans:

L’Arxiu Municipal Administratiu publica a Internet un gran fons documental i informatiu
L’Arxiu Municipal Administratiu de l’Ajuntament de Terrassa (AMAT) estrena un nou espai a la web municipal on es pot consultar una gran diversitat d’informacions i documents des del segle XIX.
Aquest nou espai virtual d’informació i consulta pública ofereix la possibilitat d’accedir a documentació digitalitzada que es conserva als dipòsits de l’AMAT i a informació variada relacionada amb la ciutat i la seva història. També es poden consultar les publicacions pròpies de l’AMAT i diferents recursos relacionats amb l’àmbit de l’arxivística.
El web de l’AMAT està dividit en quatre grans seccions:

  • Arxiu Digital: és on es poden trobar documents originals digitalitzats. Actualment es poden consultar totes les actes del Ple de l’Ajuntament des de l’any 1840 fins al 1990. Es tracta d’imatges de cada pàgina dels llibres d’actes, en format PDF, que es poden descarregar i imprimir. S’han digitalitzat 71 volums que sumen més de 44.000 pàgines. Aquest apartat anirà augmentant amb el temps, i es complementarà a partir del setembre amb exposicions fotogràfiques virtuals, que serviran per fer la difusió dels importants fons fotogràfics que es conserven a l’Arxiu Municipal.
  • Arxiu a Fons: és l’apartat destinat a la informació sobre la ciutat i la seva història que l’Arxiu ha desenvolupat i que poden ser d’interès per a tota la ciutadania. És on es poden consultar temes com els orígens del nom de Terrassa, l’escut, la bandera i el penó, la relació d’honors i distincions des del segle XIX fins avui, el recull de totes les tradicions i festes que se celebren i s’han celebrat a la ciutat, els mercats i fires presents i passats i el patrimoni arquitectònic.
  • Quadre de Classificació: índex que descriu i identifica tota la documentació municipal i constitueix la peça clau de tota la gestió documental de l’Ajuntament de Terrassa. La confecció d’aquest quadre ha comportat 10 anys de treball i l’AMAT ha estat el primer arxiu municipal a fer públic el quadre desenvolupat, per tal que sigui d’utilitat per a altres corporacions.
  • Recursos d’Arxiu: es pot trobar la legislació aplicable als arxius i al patrimoni documental i la normativa pròpia de l’AMAT. També es poden consultar les darreres publicacions de l’Arxiu Municipal (Llibre de privilegis de Terrassa, inventari de l’empresa AEG, etc.) i totes les memòries d’activitat de l’AMAT des del 2000. La secció es completa amb enllaços a l’Arxiu Històric Comarcal de Terrassa i altres arxius de Catalunya.