Controlant Internet: de la LSSI a la LISI

Quan governava el PP al 2001 sota majoria absoluta es va considerar des del PSOE un atac a la llibertat d'expressió el projecte de llei de la LSSI (Ley de Servicios de la Sociedad de Información). Ara el PSOE aprova la LISI, una llei encara més dura que l'anterior del PP.
Imatge destacada

| Publicat el 02/11/2008

Quan governava el PP al 2001 sota majoria absoluta es va considerar des del PSOE un atac a la llibertat d’expressió el projecte de llei de la LSSI (Ley de Servicios de la Sociedad de Información). Aleshores el partit socialista es va comprometre a retirar-la quan arribaria al poder. Ara, al 2008 amb el PSOE al poder, la història és ben diferent. Al arribar al poder al 2004 el PSOE va faltar al seu compromís amb els internautes i no només van mantenir la LSSI del PP sinó que la van aplicar i inclús “perfeccionar” (l’abril 2007 van aprovar la nova llei LISI o Ley de Medidas para el Impulso de la Sociedad de la Información).
Amb la nova LISI s’introduïa la possibilitat de tancar un web sense autorització judicial prèvia, amb un articulat tan ambigu que deixava tots els escenaris oberts. És una llei tan aberrant que el propi Partit Popular, durant el procés de reforma de la llei que s’està produint actualment, va decidir esmenar-ho el passat dijous al Senat, tal com ja en vaig fer esment en aquest apunt.
La votació es va dur a terme el passat dijous i l’esmena del PP va ser rebutjada pels vots contraris del PSOE. Gràcies a això, els internautes no només haurem de patir una mala llei com era la LSSI sinó que ara, gràcies als socialistes, patirem les conseqüències de la censura prèvia a Internet. Diu la nota elaborada per l’Associació d’Internautes que:

José María Chiquillo, senador por la Comunidad Valenciana, aseguró que la redacción actual de la LISI arroja “dudas, incertidumbres y, cuanto menos, sombras de censura administrativa en la red, por un articulado confuso y sin precisión”. Por ello, insistió, conforme a la propuesta del PP, en que “la legalidad de los contenidos publicados o que fluyen en libertad por la red, deberían estar en manos de los jueces y tribunales de justicia”. Según el PP, “una página web es una publicación protegida por el derecho a la libertad de información y expresión, y que, en consecuencia, solo debería ser cerrada por un juez”. “Queremos –señaló Chiquillo- una nueva redacción, desde el rigor, y un nuevo artículo en el que no quepan dos o más interpretaciones, que garantice la seguridad jurídica y la confianza de todos los actores de la sociedad de la información”.

Por em fa que fins i tot el PP estigui en contra de la possibilitat que l’administració pugui tancar una web sense prèvia autorització judicial. L’articulista Antonio José Chinchetru es pregunta a Libertaddigital.es perquè una retallada de les llibertats és dolenta si està presentada en un projecte del PP i no ho és quan la llei és aprovada del PSOE.

La Ley Sinde, dins la Ley de la Econonomía Sostenible
La Ley Sinde, dins la Ley de la Economía Sostenible

Els internautes no podem permetre cap retallada de les nostres llibertats, vinguin del PSOE o del PP, o del Parlament Europeu. He anat repetint últimament que aquest és un tema preocupant i molt seriós. L’ofensiva anti-Internet és una realitat i els governants no s’aturaran fins que tinguin la xarxa sota el seu control, ja sigui gràcies a la “llei dels tres avisos” per frenar els programes d’intercanvi d’arxius aprovada a França o mitjançant l’aprovació d’absurds registres oficials per controlar tot el que escrivim els blocaires.
I encara hi ha qui es creu això de la llibertat d’expressió?