Michael Moore ho té clar: els especuladors de Wall Street són uns criminals

Voltant per Meneame.net vaig a parar a la pàgina web del director de cinema nord-americà Michael Moore. Moore va penjar ahir al seu web l’article “Here’s How to Fix the Wall Street Mess …from Michael Moore on llança una sèrie de propostes per solucionar la crisi financera que afecta greument els Estats Units com a conseqüència de les hipoteques subprime i la voracitat dels més rics. Per Moore la crisi té uns culpables ben clars: els especuladors de Wall Street a qui el director voldria veure entre reixes. Moore explica que els 400 americans més rics tenen una fortuna igual a la de 150 milions de ciutadans nord-americans. Assegura que aquests milionaris han acumulat durant els 8 anys de govern Bush més de 700 bilions de dòlars, just els diners que ara demana el president per rescatar l’economia.
Moore proposa el seu propi pla de salvament. La seva recepta és molt senzilla: han de ser els rics els qui afrontin per si mateixos el problema que ells han provocat. La seva idea es basa en 10 punts:

1. Perseguir criminalment als especuladors de Wall Street que tot i coneixent que les seves operacions acabarien malament han seguit inflant la bombolla financera.
2. Que siguin els rics que paguin els seus excessos amb els seus patrimonis.
3. Ajudar a les persones que tenen hipotecades les seves llars, no als qui en tenen vuit.
4. Hipoteques per a recuperar Wall Street, amb els mateixos interessos que s’apliquen als ciutadans.
5. S’han de tornar a restaurar les regulacions econòmiques eliminades pel govern Bush. La revolució Reagan ha mort.
6. Si son massa grans per caure, són massa grans per existir. S’ha d’acabar amb les polítiques que afavoreixen les grans fusions d’empreses i recuperar les lleis anti-trust i antimonopolístiques.
7. Cap executiu deu percebre un salari més de 40 vegades al promig d’un treballador d’aquella empresa i cap executiu hauria de rebre un bonus major que el seu sou.
8. Enfortir el FDIC i convertir-lo en un model de protecció no només dels estalvis sinó de les pensions i llars dels ciutadans.
9. Tothom necessita calmar-se, respirar profundament i que la por no es converteixi en la vostre rutina diària.
10. Crear un banc nacional, un “banc del poble”.

Disculpeu per aquesta traducció tan d’estar per casa. El meu anglès arriba fins aquí. Podeu llegir l’article complert d’en Moore aquí.