Nova biblioteca digital amb textos del moviment obrer

L’associació Espai Marx va posar en marxa fa uns mesos Els Arbres de Farenheit, una pàgina web amb una col·lecció força àmplia d’obres clàssiques del moviment obrer. Com a estudiós del tema, reprodueixo la nota que van fer pública tot esperant que pugui resultar d’interés per als lectors d’aquest blog.

Per què Els Arbres de Farenheit?
La crisi i gairebé desaparició de les opcions de l’esquerra transformadora i revolucionària, present en les nostres societats de capitalisme desenvolupat comporta també, necessàriament, una reculada del pensament avançat no únicament en allò polític i social si no també com instruments de pensament i com eines de treball en ciències socials. Les noves generacions d’estudiosos de les qüestions socials (historiadors, economistes, sociòlegs, filòsofs…) així com també els militants socials i polítics de les noves generacions tenen o tindran dificultats per a poder localitzar i emprar textos bàsics que en altres èpoques eren relativament fàcils de trobar. Les biblioteques dels vells militants solen acabar, no cremades com en Farenheit 451 però sí en els contenidors d’escombraries, a mesura que els seus posseïdors ingressen a una residència o encimbellen el camí del cementiri. Les biblioteques de les universitats acaben amortitzant llibres essencials que han estat útils a generacions d’estudiosos i de militants per a pensar el món i per a transformar-lo. Tota una tradició està en perill d’extinció.
Ray Bradbury va escriure ja fa molts anys una novel·la sota el títol Farenheit 451 on es parlava d’una societat suposadament feliç que vivia sota l’imperi de la cultura àudio-visual de masses, i sota el control ferri d’un govern l’objectiu màxim del qual éra la felicitat dels seus ciutadans a través del consum. Una societat en la qual els bombers cremen els pocs llibres que queden cridats per les denúncies de veïns sempre desitjosos de contribuir a la governabilitat i al control social. Precisament Farenheit 451 fa referència a la temperatura a la qual crema el paper.
Però sempre hi ha un grup d’irreductibles que pretenen resistir i preservar per a les noves generacions el patrimoni, literari, filosòfic i cultural de la humanitat. És el cas dels homes que viuen en el bosc, cadascun dels quals aprèn de memòria un llibre amb l’objectiu de poder-lo transmetre a les generacions futures. Aquests homes del bosc són Els Arbres de Farenheit. I això és el que intentem amb la biblioteca de ciències socials: permetre que el patrimoni alliberador dels textos del moviment obrer i popular que almenys des de la Revolució Francesa s’esforça per establir el regne de la igualtat i de la llibertat, no desapareguin del tot. Posar-los a l’abast de tot el món. Obrir un pont entre generacions per a poder traslladar algunes de les eines que les tradicions emancipatòries van usar en la seva lluita. Aquesta és una tasca col·lectiva. És una tasca també sense fronteres ideològiques, en les quals totes les tendències i cultures emancipatòries tenen un espai. Tu, estudiós de les ciències socials; tu, vell o nou militant posseïdor d’un text en paper, difícil o impossible de trobar més enllà d’alguna llibreria de vell o d’alguna biblioteca en perill d’extinció…. Dóna el mateix que sigui un llibre, un pamflet, un periòdic clandestí, pots fer-lo arribar i l’equip de Farenheit el socialitzarà a través de la nostra biblioteca virtual.
Els Arbres de Farenheit és una iniciativa de l’associació cultural Espai Marx. Si et vols posar en contacte amb nosaltres per a qüestions relacionades amb l’associació o en relació a la biblioteca virtual, escriu a la següent adreça: espaimarx@yahoo.és
Enllaç al web