L'NSA deixa d'espiar lliurement les trucades dels nord-americans

El diumenge 29 de novembre ha entrat en vigor la reforma de la llei de vigilància de l’NSA. A partir d’ara, l’agència del govern nord-americà ja no podrà recollir i arxivar lliurement les dades de les trucades dels ciutadans i haurà de demanar-les a les companyies de telecomunicacions en cas que les necessiti per motius […]
Imatge destacada

| Publicat el 30/11/2015

El diumenge 29 de novembre ha entrat en vigor la reforma de la llei de vigilància de l’NSA. A partir d’ara, l’agència del govern nord-americà ja no podrà recollir i arxivar lliurement les dades de les trucades dels ciutadans i haurà de demanar-les a les companyies de telecomunicacions en cas que les necessiti per motius de seguretat.
La reforma legislativa aprovada el 3 de juny i coneguda com a “Llei de Llibertat d’EUA“, conseqüència de les revelacions que al juny de 2013 va fer Edward Snowden al periodista Glenn Greenwald, esmena certs aspectes de la “Patriot Act“, aprovada després dels atemptats de l’11 de setembre de 2011 i que preveia la recollida massiva de dades telefòniques dels ciutadans.
nsa-eff
En concret, a partir del 2006 la Patriot Act havia permès la creació d’una cort secreta coneguda com a FISA que supervisava el programa de recollida de dades. No és tenia cap informació sobre aquesta cort fins que Edward Snowden revelà els documents super secrets de l’NSA al 2013.
Amb la nova llei, però, la vigilància massiva no queda prohibida. Ara es crea un sistema de control amb el que l’Agència de Seguretat Nacional haurà de sol·licitar mitjançant una ordre judicial a les companyies de telecomunicacions privades que els facilitin aquestes dades.