Tot el que cal saber per obrir la botiga en línia

Quan ens trobem davant el repte d’iniciar una nova activitat econòmica a Internet hem de tenir en compte una sèrie d’aspectes per afrontar-la amb èxit. Molta gent creu que és possible obrir una botiga en línia en dos dies. Tècnicament és possible, però la realitat demostra que per tenir èxit cal planificar bé tot el procés. En aquest article t’expliquem tot el que cal saber per obrir la botiga en línia.

Ja siguis una empresa gran o petita, hi ha coses que no pots passar per alt abans d’obrir la botiga en línia. En aquest article no parlarem de temes tècnics, sinó més aviat de temes estratègics i de negoci. Cal tenir molt clar el com volem vendre i el com organitzarem el nostre negoci a Internet.

Per això, abans de sol·licitar un pressupost a un freelance o una agència de desenvolupament de pàgines webs i de comerç en línia, hauries de tenir clars els següents punts.

Tot el que cal saber per obrir la botiga en línia: els punts claus

Les qüestions més bàsiques abans d’iniciar qualsevol projecte són:

 • Es necessita integració per sincronitzar les comandes de la botiga en línia amb un CRM (gestor de relacions amb els clients)?
 • L’empresa utilitza un programari d’integració de tota la comptabilitat i facturació en una única base de dades (ERP)? ¿Ha de sincronitzar-se amb la botiga en línia?
Tot el que cal saber per obrir la botiga en línia
La teva botiga en línia es pot sincronitzar amb el programari de gestió de clients CRM
 • Es necessita integració per a la gestió d’enviaments i seguiment de comandes, amb empreses de missatgeria, tipus Correus o MRW?
 • Existeix un disseny orientatiu per a la botiga en línia?
 • Quants productes es vendran?
 • Quines formes de pagament s’han d’implementar?
 • Com es promocionarà la botiga en línia? ¿Mitjançant publicitat a Google? Per les xarxes socials? A través de clients que ja coneixen l’empresa?

T’expliquem punt per punt els aspectes claus

Sincronització de la botiga amb els sistemes de CRM i ERP

Moltes empreses utilitzen programes per gestionar les relacions amb els seus clients. Són programes utilitzats pels departaments comercials per millorar el flux de treball. Els beneficis d’aquest tipus de programes per a les empreses són múltiples. Per això, abans d’obrir un comerç electrònic s’haurà de tenir en compte si la nova botiga en línia s’ha de sincronitzar amb el CRM.

És imprescindible indicar quin programa de CRM s’utilitza a la persona que s’encarregarà de desenvolupar la botiga en línia, atès que caldrà configurar-la perquè tots dos sistemes es puguin comunicar entre ells. Es tracta de permetre que automàticament tots dos sistemes se sincronitzin. Per això, quan la nostra botiga en línia rebi una nova comanda, les dades del nou client es transferiran al programa de CRM del departament comercial.

Així mateix, els sistemes d’ERP també es poden sincronitzar amb la botiga en línia. De fet, hi ha molts fabricants d’aquest tipus de programari que ofereixen solucions 2 en 1 (integració d’ERP amb CRM).

Per tot això, indica al desenvolupador de la botiga en línia que necessites integrar-la amb els teus sistemes de gestió empresarial. I si no ho tenies previst, és un bon moment per pensar que potser és una bona idea fer-ho.

Bonus: existeixen molts sistemes de gestió empresarial del tipus ERP i CRM gratuïts (codi obert). Els més coneguts en el mercat són:

Gestió d’enviaments i plataforma de seguiment

En un comerç en línia, un dels aspectes més importants és tot aquell relacionat amb la logística i l’enviament de les comandes als clients. El client sempre desitja rebre la seva compra en el menor temps possible i si és possible estar informat en tot moment sobre l’estat del seu enviament.

Per això, és un aspecte clau a tenir en compte abans d’obrir la botiga en línia. Hauries de tenir molt clar:

 • Amb quina empresa de missatgeria es realitzaran els enviaments,
 • quant cobraràs als teus clients per l’enviament de les seves compres,
 • i amb quins terminis seran lliurats.

Preguntes clau per a la gestió dels enviaments

A continuació t’oferim una llista d’aspectes clau que hauries de tenir molt ben definit en el teu negoci:

 • ¿Emmagatzemaràs l’inventari en magatzems propis o llogaràs un espai?
 • Quina empresa s’encarregarà de fer l’enviament?
 • Quines seran les tarifes d’enviament? Tindràs les mateixes tarifes per a tothom o canviaran en funció de la destinació? Saps que els enviaments a les illes Balears, les Canàries i les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla tenen preus diferents respecte a la península?
 • Absorbiràs part del cost d’enviament? ¿Tindràs enviament gratuït?
 • Faràs només enviaments nacionals o també internacionals?
 • Són conscients els teus clients potencials de les lleis duaneres i els costos que impliquen?
 • Quin serà el temps de lliurament?
 • Quin tipus d’embalatge usaràs perquè el teu producte arribi intacte?
 • Quin serà el teu procés de devolució?
 • Tens detallat el preu del missatger per a cada pes i destinació?

Relacionat amb el tema de la logística dels enviaments, pensa si a la botiga oferiràs un sistema avançat per fer el seguiment dels enviaments. Per a això hauràs de saber si l’empresa de missatgeria que has contractat ofereix aquest tipus de servei i si aquest sistema es pot sincronitzar automàticament amb la botiga en línia.

Finalment, hauràs de pensar en quin termini de lliurament indicaràs al web i si ho podràs mantenir. I pensa a especificar en les condicions contractuals la política de devolucions (estàs obligat per llei). Qui assumirà el cost de la devolució de la comanda? Ha de quedar molt clar a la botiga.

Disseny de la botiga i catàleg de productes

Si tens un ment un disseny per la teva botiga en línia és molt important que l’hi indiquis a la persona que la desenvoluparà. També pot servir indicar una pàgina web amb un estil que t’agradi.

En aquest punt és també important tenir ben definit un catàleg de productes amb els quals es posarà en marxa la botiga en línia. No cal obrir la botiga amb el catàleg complet al 100%. Però sí que és molt important que tots els productes que es vagin a afegir tinguin els seus títols, descripcions i fotografies.

Formes de pagament

En el món del comerç electrònic és obligatori posar a disposició dels nostres clients els mètodes de pagament més utilitzats i més accessibles. Això vol dir que com a mínim hem de pensar a oferir el pagament per targeta de crèdit o dèbit. I a més hauríem d’oferir altres mètodes de pagament alternatius molt populars a Internet com PayPal o els més nous de Google Play o Amazon.

El pagament per targeta, a través del TPV de banc o Stripe

Per posar en marxa el pagament amb targeta a la botiga en línia, tingues en compte que hauràs de contractar amb el teu banc una «passarel·la de pagament» anomenada TPV. El banc t’oferirà aquest servei (mitjançant el pagament d’una quota d’alta i una de manteniment anual). Seran ells els que s’encarregaren d’activar el TPV. Però el desenvolupador de la botiga en línia l’ha d’instal·lar en el sistema.

Tingues en compte que el banc pot trigar fins a un mes en donar-te d’alta el TPV.

Però el banc no és l’única opció per contractar aquest tipus de serveis. Hi ha moltes empreses tecnològiques que ofereixen aquest tipus de passarel·les de pagament, a canvi del pagament de petites comissions. Una de les més populars és Stripe.

Per a ambdós casos, has d’investigar si posseeixen integracions amb la plataforma eCommerce que vas escollir.

Màrqueting per la botiga: com arribaran els teus clients?

Coneixes al teu client ideal? Saps on trobar-lo? En quines xarxes socials pots promocionar-te per arribar-hi? Coneixes la teva competència? Què ofereix i com?

Abans d’obrir la botiga en línia considera quines estratègies de màrqueting seguiràs i quin serà el teu pressupost. Si comptes amb pocs recursos, serà difícil que aconsegueixis obtenir grans beneficis amb la botiga en línia.

Si tens un pressupost baix per a la promoció de la teva botiga, basa la teva estratègia inicial de màrqueting en els blogs, el SEO i les xarxes socials. Hi ha molta feina per fer i els resultats costen a fer-se notar, però no et suposarà una gran despesa inicial.

Si per contra, el teu pressupost per al màrqueting és alt, utilitza una estratègia de SEM (Google Ads), publicitat i el pagament a influenciadors per promocionar els teus productes a través de les xarxes socials. Amb això podràs fer una estratègia més agressiva. Els resultats en aquest cas són immediats.

Tot el que cal saber per obrir la botiga en línia: conclusions

Defineix bé el teu projecte abans de demanar un pressupost a una agència especialitzada. Pot ser molt útil en aquest sentit realitzar un pla d’empresa. Tenir les idees clares pot ser un excel·lent camí per assolir l’èxit empresarial.

Si necessites ajuda, des d’HispanTIC oferim assessorament i l’acompanyament necessaris perquè el teu projecte es pugui realitzar amb el millor dels resultats. Contacta amb nosaltres per ampliar informació o sol·licitar un pressupost.