Els problemes a l'administració electrònica

Què l’administració electrònica ja és un fet des de fa alguns anys és quelcom d’evident. Ajuntaments, diputacions, administracions autonòmiques i central disposen en les seves respectives pàgines web seccions per realitzar tràmits de tot tipus, ràpid i còmodament des de casa. Però de vegades tot plegat es complica.
Per exemple: si necessites inscriure’t al cens d’empresaris davant l’Agència Tributària, requisit indispensable per donar-te d’alta al règim especial d’autònoms, hauràs d’emplenar un formulari model 037, el qual et demana tenir instal·lat al teu navegador un controlador ActiveX. Aquí comencen els problemes. Aquest controlador només es pot instal·lar a l’Internet Explorer. Cercant per internet em trobo que aquest controlador és un producte de Microsoft, del qual el propi Firefox ens adverteix que no hi donen suport perquè només funciona amb sistemes Windows:

Firefox does not support ActiveX technology for multiple reasons.

  • ActiveX is only available on Windows operating systems, and as a result webpages that require it will not work on Linux or Mac.
  • ActiveX integration with the Windows operating system has made it a target for malicious software.

El més greu és que ni tan sols en cap apartat del web de l’AEAT t’expliquen si hi ha alternatives per poder realitzar aquests tràmits tenint un sistema operatiu no Windows. Imagino que donen per fet que tothom utilitza Internet Explorer, sense pensa que som molts els que fa anys vam abandonar el sistema operatiu fundat per Bill Gates.
Conclusió: l’administració hauria de començar a plantejar-se posar remei a aquest problema per evitar seguir posant tants obstacles als ciutadans que hem decidit no utilitzar un sistema operatiu privatiu com és Windows.