Els perills del Cloud Computing

En aquest blog he escrit sovint sobre els serveis web de la revolucionària Internet 2.0 i també he advertir dels perills que poden tenir. Entre d’altres, el poc control que tenim els usuaris sobre la informació que compartim en aquestes pàgines webs, molt sovint sense ser conscients d’estar cedint a tercers les nostres dades personals (perquè quasi ningú es llegeix les condicions dels serveis).
No tenim cap control sobre una immensa quantitat de dades que generem, sense donar-nos compte, en l’ús quotidià d’Internet. La nostra navegació per la xarxa deixa un rastre molt apreciat per a tot tipus d’empreses que compren aquestes dades en un gran basar online del big data (compren dades relacionades amb el nostre comportament a Internet).
Què és el Cloud Computing a la Internet 2.0?
És un concepte força nou que fa referència a tots aquells serveis oferts directament des d’una pàgina web i per tant a l’abast de l’usuari des de qualsevol ordinador amb connexió a la xarxa. En principi són aplicacions i serveis pensats per a facilitar el dia a dia dels usuaris: serveis gratuïts d’enviament de correu electrònic, les noves xarxes socials, els blogs (la llista és infinita, aquí podeu consultar el top ten de les millors aplicacions web).
El Cloud Computing (o computació núvol) és un concepte general que incorpora el software online com a servei, o sigui el que coneixem com a Web 2.0, on el tema en comú és la confiança sobre Internet per satisfer les necessitats de computació dels usuaris. En poques paraules: amb el cloud computing el que fins ara teníem disponible físicament dins el nostre ordinador ara s’ha traslladat a la xarxa.
Això té molts avantatges: pels usuaris que es mouen d’un lloc a un altra i que utilitzen diferents ordinadors a diari (ja sigui a casa, a la feina o a la universitat) poder tenir totes les aplicacions accessibles des d’Internet facilita molt la feina perquè la sincronització entre els diferents ordinadors és automàtica. Un altra avantatge és el de poder compartir els nostres documents amb altres persones (per exemple utilitzant espais de treball Wiki). L’analista Enrique Dans és un gran defensor d’aquestes tecnologies, tal com podeu llegir en aquesta anotació.
Però també té els seus inconvenients. Molts experts adverteixen dels perills en confiar tota la nostra informació a les empreses que gestionen aquests serveis. Com ha advertit recentment Richard Stallman amb el Cloud Computing l’usuari perd la llibertat sobre la seva pròpia informació al utilitzar aplicacions webs les quals emmagatzemen les nostres dades en servidors on mai podrem accedir i on mai tindrem cap control.
Per si fos poc, cedim les nostres dades a empreses ubicades en qualsevol lloc del món (la realitat és que majoritàriament es troben ubicades als Estats Units d’Amèrica, més en concret a l’Estat de Califòrnia) amb legislacions diferents i que no sempre respecten els drets de l’usuari reconeguts al nostre país. Un altre motiu per no utilitzar aquests serveis és la centralització de la informació en mans de molt poques empreses. Si Internet va néixer com una gran xarxa descentralitzada ara s’està tornant cada cop més centralitzada perquè al final són poques webs les que atrauen el gran flux d’usuaris d’Internet del món.
Avantatges i desavantatges a tenir en compte si volem preservar la nostra privacitat no només en el món real sinó també en el virtual.