Periodistes preparats pel segle XXI

Aprofito la tarda de diumenge per recuperar dos articles publicats un al setembre i l’altre al desembre de l’any passat i que donen consells als periodistes per afrontar els nous reptes que  la professió presenta en un context de crisi i de canvis en el panorama de les tecnologies de la informació. Ara més que mai només aquell periodista que sàpiga aprofitar-se de les noves eines que Internet posa al seu abast serà qui aconsegueixi sortir-se’n amb èxit. Per això la lectura d’aquests dos articles poden servir d’orientació a aquells periodistes que necessitin reorientar la seva carrera professional.
L’article del periodista, escriptor i blocaire Raj Dash (traducció a l’espanyol gràcies al blog 233grados.com) ofereix alguns consells per mantenir-se al dia en el treball autònom i produir continguts originals i útils a un ritme regular. Va enfoc per aquells professionals que treballen a compte propi, els freelances.
Per altra banda el periodista Antonio Delgado, del blog Caspa.tv, escriu en el “Decàleg pel periodista autosuficient” 10 idees per canviar el xip i dotar-se de nous recursos per afrontar les noves realitats en el món de la comunicació.
Resumint Raj Dash aconsella mantenir un “banc d’idees ” per a possibles articles, una espècie de llistat on escriure totes aquelles idees que se’t puguin passar pel cap, sense filtrar-les, inspirar-se en les idees d’altres, escriure alguns paràgrafs, deixar reposar les idees per després reorganitzar-les. Tot plegat per poder tenir sempre a mà una font d’idees que et poden ser vàlides en aquells moments de baixa inspiració.
Antonio Delgado ens recomana aprendre idiomes, especialitzar-se en algun tema molt concret que només tu coneixes amb profunditat, tenir un equip multimèdia propi, aspecte bàsic pels temps que corren, tenir sempre qualsevol dispositiu mòbil amb el que poder-te connectar a Internet, disposar d’una bona xarxa de contactes, estar atent a les tendències i criteri propi, fer ús de sistemes d’emmagatzemament de dades virtual i per útilm, disposar del teu propi mitjà.