Prou de mentires de polítics i periodistes

Qualificar les protestes del passat dimecres a les immediacions del Parlament de Catalunya com un “atac a la democràcia” és un exercici de baixesa intel·lectual que ratlla l’absurditat i resulta molt perillós, com intentaré explicar en aquí. L’editorial de La Vanguardia del passat dijous n’és exemple d’això, però malauradament no és l’únic. Les mentires dels polítics i els periodistes còmplices amb el poder s’han de poder destapar i denunciar perquè no quedin impunes.
La consigna donava pel Govern als mitjans de comunicació és molt clara: s’ha acabat això de parlar de la bona fe dels “indignats”, a partir d’ara se’ls ha de tractar de terroristes i anti-sistema. No vull entrar en els mètodes de protesta del dimecres, no sóc partidari de perseguir pel carrer a ningú ni tampoc m’agrada ruixar a ningú amb pintura, però el show que es va organitzar dimecres amb helicòpters inclosos el trobo ridícul i innecessari. Del que vull parlar aquí és de l’operació governamental per desprestigiar, amb mentires, el moviment 15-M.
Ha arribat el moment d’enfonsar al moviment del 15-M. El poder i els mitjans els han donat un mes de gràcia, però ara, un cop passades les eleccions, cal passar pàgina i fer com si aquí no hagués passat mai res. Com? Utilitzant tota mena d’estratagemes, barrejant la mentira amb la desqualificació més burda. Qualsevol argument, per absurd i fals que sigui, val. Dir que els indignats són la kale borroka catalana és tan ximple que no val la pena dir més. Parlar de majories i minories és encara més insultant. Parlar de representativitat, quan estem en un país on ni el 50% de la població acudeix a votar és encara més absurd.

Grup de manifestants davant el Parlament de Catalunya al juny de 2011
Grup de manifestants davant el Parlament de Catalunya al juny de 2011

Les mentires del Govern i els mitjans són positives perquè mostren que estan nerviosos. Saben que estan perdent el control de la informació, que gràcies a Internet els ciutadans ho tenen molt fàcil per conèixer la veritat. Saben que el Moviment 15-M ha fet sortir de l’anonimat milers de persones que s’han unit per dir prou a les retallades i al xantatge dels mercats financers. Per tot això les mentires dels periodistes i dels polítics intenten trencar el moviment però ho tindran veritablement difícil. Ha arribat el moment en que tots sortim al carrer, ja sigui a les manifestacions que s’aniran convocant (demà diumenge 19 de juny), o participant en assemblees de barri.
La història l’han construïda tots aquells que han desafiat el poder i no han tingut la por de sortir al carrer. I no és un tòpic, ens el contrari. Els segles XIX i XX estan plens de persones lluitadores que gràcies a la seva valentia han aconseguit guanyar drets i beneficis socials. Perquè l’Estat del Benestar no va ser un regal dels poderosos, es va aconseguir gràcies a la força dels treballadors antifeixistes durant la segona guerra mundial.
Sobre tot plegat podeu llegir aquests articles, publicats a la revista digital Rebelión.org: “Acoso al movimento 15-M” de Carlos Taibo i “El poder se violenta con el 15 de Eduardo Hernández.