Què se n'ha fet de la classe obrera?

Aquest matí hem analitzat a la universitat a la classe de Moviments Socials del segle XIX (eufemisme per no parlar obertament d’una assignatura de Moviment Obrer) si existeix avui en dia la classe obrera. La pregunta realitzada pel professor Joan Serrallonga ha estat molt clara: hi ha classe obrera en l’actualitat? I encara ens podríem […]
Imatge destacada

| Publicat el 05/03/2009

Aquest matí hem analitzat a la universitat a la classe de Moviments Socials del segle XIX (eufemisme per no parlar obertament d’una assignatura de Moviment Obrer) si existeix avui en dia la classe obrera. La pregunta realitzada pel professor Joan Serrallonga ha estat molt clara: hi ha classe obrera en l’actualitat? I encara ens podríem fer una segona pregunta: existeixen les classes socials?

Qualsevol persona que segueix l’actualitat, llegeix la premsa, mira la televisió o escolta la ràdio podria pensar que això de la classe obrera és quelcom del passat, superat. Obrers? No home no. Ara es parla d’empleats, treballadors, assalariats. Per què es recorre a aquests eufemismes? L’anàlisi de la realitat ens demostra que al contrari del que ens fan creure sí existeixen obrers. El problema és que per alguna raó, que intentarem desvetllar més tard, als nostres governants no els interessa contextualitzar la realitat obrera. Han eliminat el concepte de classe obrera, però a la realitat no. Ens hem de preguntar com s’ha fet per eliminar-ne el concepte i què ha passat per creure que no hi ha classe obrera.
Aquest missatge va dirigit a les persones que precisament acostumen a ser els mateixos obrers. Se’ls va dient a ells que no són obrers i s’ho creuen. Com escriu brillantment Vicenç Navarro en un article publicat aquest mateix dijous a Público preferim veure’ns com pertanyents a una il·lusòria classe mitjana inexistent.
Com es va eliminar de la consciència dels obrers la seva pròpia identitat de classe? Segrestant la seva identitat a partir d’una sèrie de punts apuntats pel professor Serrallonga: