L’independentisme guanyaria en un referèndum d’autodeterminació

Això és el que conclou un estudi sobre el “Suport Social a la independència de Catalunya (1991-2008)” presentat aquest setmana pel Cercle d’Estudis Sobiranistes, després d’analitzar àmpliament 21 enquestes publicades en els darrers 18 anys. Aquest estudi recull totes les enquestes sociològiques i polítiques fetes a Catalunya en els darrers trenta anys, i que contenen almenys una pregunta directa sobre la independència de Catalunya. Feia dies que en volia parlar al blog sobre l’estudi però fins ara no havia trobat cap anàlisi que em fes el pes. Racó Català oferirà per capítols un ampli anàlisi d’aquest estudi.
En l’article publicat ahir dissabte Racó Català analitza què passaria si es convoqués un referèndum per l’autodeterminació. Assegura que si aquest es convoqués a dia d’avui l’opció independentista seria la guanyadora:

Aquest 35% del total de persones favorables a la independència votarien que sí en cas de referèndum, tots ells, però com que el 65% restant no anirien tots a votar (segurament la meitat, i serien tots del bàndol del no), el resultat del referèndum seria favorable al sí. L’abstenció decantaria la balança cap al triomf independentista.

L’estudi especifica el repartiment poblacional d’aquests percentatges:

Aquests valors són: al voltant del 35% de gent a favor de la independència, al voltant del 45% en contra, i un 20% d’indecisos o que no volen contestar. És més, l’estudi més recent, el de la Universitat Oberta de Catalunya que es va presentar el març d’enguany, situa el rebuig a la independència en valors per sota del 25% del total.

Si només el 35% de la població de Catalunya estaria a favor de la independència, perquè guanyaria aquesta opció?

2 milions de vots asseguren el triomf del referèndum. Si el 35% del cens del Principat hi vota a favor, el que afirma estar a favor de l’independentisme, el referèndum té altíssimes possibilitats de triomfar. I això és així perquè la bossa abstencionista afectaria principalment, com demostrarem més endavant, el sector clarament unionista. O sigui, hi pot haver més ciutadans contraris a la idea de la independència que els que hi estan a favor, perquè tothom contesta una enquesta, però en cas que es convoqui un referèndum molts dels que a l’enquesta afirmen estar-hi en contra es quedarien a casa.

Podeu trobar l’anàlisi complert a l’estudi del CES aquí. Per la descàrrega dels resultats preliminars de l’estudi del CES, podeu clicar aquí (PDF).