Reykjavík, la capital més septentrional del món

Reykjavík és la capital i la ciutat més gran d’Islàndia. És la capital d’estat més septentrional del món. Situada al sud-oest de l’illa, té una població de 121.230 habitants.

Els visitants internacionals arriben a l’illa d’Islàndia a través de l’Aeroport Internacional de Keflavík. Aquest aeroport està situat a 50 km al sud de la capital. Reykjavík és una de les ciutats més netes, verdes i segures del món.

Hallgrímskirkja (Reykjavik)
Hallgrímskirkja (església d’Hallgrímur) és una església parroquial luterana.
Imatge: Elliot Fernández

La ciutat ofereix una equilibrada oferta cultural, formada per museus, galeries d’art i sales de concert.

Història

La tradició explica que la ciutat va ser fundada cap al 870 pel primer colonitzador nòrdic d’Islàndia, el viking Ingólfr Arnarson. Els vikings van anomenar la ciutat com a “Badia dels Fums” a causa dels guèisers pròxims. Avui en dia es poden visitar les restes arqueològiques d’aquest període en un espai museístic, anomenat “Exposició de l’assentament“. Està situat molt a prop de l’Ajuntament.

Fins al segle XVIII, Reykjavík era poc més que un poblet de pescadors. Esdevingué ciutat el 1786. El parlament d’Islàndia es va establir a la ciutat l’any 1874.

Alþingi (Parlament en islandès)
Alþingi (Parlament en islandès) és el Parlament Nacional d’Islàndia. És el Parlament més antic del món, establert l’any 930. Imatge: Elliot Fernández

L’any 1944 va convertir-se en la capital de la República d’Islàndia, després que els islandesos van votar majoritàriament per la independència. Fins aleshores Islàndia formava part del Regne de Dinamarca.

Principals institucions polítiques i culturals de Reykjavík

En tractar-se de la capital del país, Reykjavík és la seu de les principals institucions polítiques: el Parlament i les seus governamentals. A més compta amb múltiples llibreries i museus, la universitat i institucions de recerca, les oficines centrals de comunicació (ràdio, televisió i diaris), els teatres, piscines a l’aire lliure i estadis d’esports.

Els edificis més importants són el Parlament (construït el 1881) i la casa de Govern (a mitjans el segle xviii) ambdós en el districte de Miðborg, entre el port i el llac Tjörnin. A prop hi ha la Biblioteca i el Teatre Nacional situades juntes darrere d’una estàtua del primer colonitzador. En l’àrea universitària estan les diverses facultats i residències d’estudiants, el Museu Nacional d’Islàndia i la Casa Nòrdica (dissenyada pel famós arquitecte finlandès Alvar Aalto).

Llac Tjörnin
Vista de la ciutat des del llac Tjörnin. Imatge: Elliot Fernández

Hi ha nombroses esglésies antigues i noves, entre la vella catedral prop del Parlament i l’altíssima Hallgrímskirkja.

El 20 d’agost de 2011 es va inaugurar l’edifici Harpa, un complex cultural on tenen lloc els concerts de gran format.

Naturalesa i espais a l’aire lliure

Des de Reykjavík és molt senzill arribar als espais naturals situats al voltant de la ciutat. El transport públic és còmode i connecta amb tots els barris perifèrics de la ciutat. A més, des de la capital diverses empreses d’autobusos faciliten l’accés a les principals atraccions naturals de l’illa.

Un dels viatges més propers a Reykjavík i més popular és el del “Golden Circle“. Inclou la visita al parc nacional de Þingvellir (Thingvellir), a les cascades de Gullfoss i al Geysir (sortidor d’aigües termals).