Silicon Valley: el mite llibertari explicat

És Silicon Valley la terra promesa del liberalisme llibertari? No com havíem pensat fins ara. Gregory Ferenstein ha realitzat una enquesta entre els principals dirigents de les majors empreses tecnològiques de la vall que desmenteix els principals mites construïts al llarg dels darrers 40 o 50 anys d’existència d’aquest concentrador d’innovació. Perquè els CEOs consultats […]
Silicon Valley

| Publicat el 18/01/2016 | Actualitzat el 08/03/2020

És Silicon Valley la terra promesa del liberalisme llibertari?

No com havíem pensat fins ara. Gregory Ferenstein ha realitzat una enquesta entre els principals dirigents de les majors empreses tecnològiques de la vall que desmenteix els principals mites construïts al llarg dels darrers 40 o 50 anys d’existència d’aquest concentrador d’innovació. Perquè els CEOs consultats rebutgen de ple els principals trets de la teoria econòmica i política del liberalisme llibertari: els governs petits i l’individualisme.

Però en el fons el que es dibuixa de l’enquesta és que si bé Silicon Valley es posiciona majoritàriament al costat del Partit Demòcrata (en són els principals donants) la ideologia de la vall tecnològica té les seves pròpies particularitats. Són favorables als governs forts però del tot contraris a què participin en l’economia, que ha d’estar poc o gens regulada. Això pot semblar una contradicció en si mateix.

silicon valley

A la Silicon Valley són més comunitaristes que individualistes. De fet l’economia participativa i/o col·laborativa està darrere de la majoria d’iniciatives tecnològiques de les empreses emergents nascudes en aquesta badia californiana. Favorables envers una forma de democràcia participativa, defensen una ciutadania formada i interessada en els assumptes públics. D’aquí la seva aposta per governs forts.

L’economia de mercat amb les mínimes regulacions

Però econòmicament parlant són partidaris d’una economia de lliure mercat el menys reglamentada possible, on els governs tinguin el menor pes possible. L’obsessió dels mànagers de la Silicon Valley implica pagar menys impostos, tenir mercats oberts i obrir les fronteres als immigrants per afavorir l’establiment al país dels millors talents.
Menys impostos però governs forts que inverteixin grans quantitats de diners no en la protecció dels ciutadans (Estat del Benestar com l’entenem a Europa) sinó en el finançament de l’educació, la investigació científica i l’esperit empresarial. I gran suport cap a les escoles públiques “charter”, o sigui, aquelles que reben fons públics però on el govern no controla ni reglamenta els currículums escolars.

Aquest és la particular visió política i econòmica de la Silicon Valley. Una nova ideologia política.

Més informació a Medium.