Aclarim que va passar a la Facultat de Lletres

Aquests dies he intentat explicar què va passar a la Facultat de Lletres de la UAB el passat dimarts 4 de març. Ho he fet perquè em vaig trobar al mig de l’acció dels estudiants en el moment que van tancar tots els accessos a la Facultat i ens van retenir al llarg d’un minuts allà dins.
El mateix dimarts, a la nit, vaig escriure una breu anotació on explicava que havia passat. No vaig donar més detalls perquè vaig creure que era millor ser prudent i esperar que l’Autònoma donés la seva versió oficial dels fets. Una vegada aquest pas s’ha donat, explicaré exactament el que vaig veure amb el màxim de rigor.
Aniré comparant la versió oficial amb el que jo vaig veure, com dic, en primera persona.

a) Cap a les 12.30 aproximadament, unes persones vestides amb granota i passamuntanyes i proveïdes de cadenes, tenalles i cadenats, i transportant reixes metàl·liques, van bloquejar els accessos interns i externs de la Facultat en mitja hora.

A 2/4 d’1 els estudiants érem a classe. En aquells moments vam escoltar unes fortes explosions (petards), fent-nos pensar que venien de la Plaça Cí­vica. No li vam donar més importància. Jo no puc assegurar que l’acció comencés a les 12.30, però quan vaig sortir de classe, a les 13.00 en punt ja no vaig poder accedir al vestí­bul de la facultat perquè els accessos eren tallats, per tant, en efecte, el tancament dels accessos es va fer minuts abans de la 1 per tal que cap estudiant pogués sortir/entrar de la facultat. Aleshores l’única alternativa que vaig poder per sortir fou l’accés a l’exterior pel bar. Per algú que no conegui la facultat és difí­cil explicar-ho, però si heu estat als edificis més antics de la UAB, s’articulen a través d’un tronc central del qual hi surten uns mòduls laterals. Jo estava en un mòdul lateral, just amb el que connecta amb el bar i per aquest motiu vam ser els únics estudiants que teníem una via lliure per poder sortir de la facultat.
En el meu cas el problema era que havia d’accedir al vestí­bul per poder agafar el dinar que estava a les consignes. Com que els accessos eren tallats ja no vaig poder anar fins allà.

b) Un altre grup, alguns d’ells estudiants de la Facultat, van comminar els estudiants, professors i personal de l’administració, a sortir de la Facultat amb l’objectiu de tancar-la i ocupar-la; amb amenaces i intimidacions a alguns professors i personal de l’administració:

Quan vaig poder sortir de la Facultat a través del bar (insisteixo, vam ser els únics que vam poder sortir), vaig tornar a entrar per un altre accés (Auditori) que era obert, per tal de recuperar el meu dinar. Però l’accés de l’auditori al vestíbul estava tancat, ja amb una barricada (passaven 5 minuts de l’1). Un company es va donar compte que la porta tenia una part sense vidre i per allà ens vam poder introduir al vestí­bul, on, des de la 1 estava tothom tancat.

a. Aquestes amenaces i intimidacions van incloure entrar a classes i fer fotografies amb mòbils a professorat i estudiants (afegint ‘ens hem quedat amb les vostres cares’) com a mesura per forçar la interrupció i el desallotjament quan aquests s’hi resistien, atès que no era el dia de la vaga convocada.
b. Aquest sistema d’agressió a persones es va produir també en alguns despatxos de professorat i oficines de PAS que no volien abandonar els seus llocs de treball ni les seves activitats

Va ser aleshores quan vaig poder veure els estudiants disfressats amb la granota blanca i com alguns, amb els mòbils, fotografiaven a tot aquell que demanava poder sortir d’allà. Les agressions als despatxos del personal del PAS no les vaig poder veure i per tant no sé si són certes o no.

d) Utilitzant mobiliari de la Facultat, cadires, taules, armaris, fotocopiadores van aixecar barricades fins al sostre en els accessos tancats.

En efecte, els protagonistes de la tancada van agafar tot allò que van trobar per tal de barrar els accessos. és més, just quan vaig poder accedir a les consignes per recuperar el meu dinar, motxilla i jaqueta, en aquell moment uns estudiants amb granota blanca, amb molt males maneres van exigir a tots els estudiants que intentàvem recuperar les nostres coses que abandonéssim la zona i els deixéssim agafar les consignes, per tal d’emportar-se-les per poder fer les barricades.
En aquest moment ja deurí­em portar unes 15 minuts allà, sense poder sortir. Al vestí­bul hi havia molta gent, entre els estudiants que volí­em sortir, professors, alguna persona de manteniment i neteja i el personal del PAS. Finalment un home de seguretat de la UAB ens va indicar que havia pogut obrir una porta cap a l’exterior i per allà, poc a poc, tothom va poder sortir.
Jo vaig estar en tot moment amb una companya amb cadira de rodes que durant aquests minuts ho va passar molt malament. És més, en un primer moment vam demanar que la deixessin sortir i es van negar. Quan ja vam ser fora vam poder anar al bar a dinar i cap a les 14.30 vam tornar cap a l’exterior de la facultat per veure si podrí­em accedir per tal de fer classe. Allà vam estar fins a les 16.30, moment en que vaig decidir marxar perquè veiem que seria impossible fer classe.
Els detalls de les negociacions que van haver entre els estudiants tancats i la direcció el desconec. Si que vaig veure que en tot moment a fora amb nosaltres estava la vicedegana i algun professor que van intentar parlar amb els estudiants de dins.
Tot això és el que vaig poder veure durant la tancada. Sobre les posteriors negociacions ja no puc dir res més perquè desconec què va passar.