Elliot Fernandez

Front-End Developer

Les televisions comunitàries podran disposar d'espai a la TDT

A través del web Comunicant.org llegim que la nova llei d’Impuls a la Societat de la Informació a part d’aprovar el famós cànon digital ha tirat endavant una esmena que possibilitarà a les televisions comunitàries -aquelles fetes per moviments socials sense ànim de lucre- podran disposar de llicència administrativa per emetre per TDT, sempre que l’espectre […]

Elliot Fernandez | Posted on 26/12/2007

A través del web Comunicant.org llegim que la nova llei d’Impuls a la Societat de la Informació a part d’aprovar el famós cànon digital ha tirat endavant una esmena que possibilitarà a les televisions comunitàries -aquelles fetes per moviments socials sense ànim de lucre- podran disposar de llicència administrativa per emetre per TDT, sempre que l’espectre radioelèctric hi permeti.
L’esmena diu:

Con esta medida las emisoras locales gestionadas por entidades sin ánimo de lucro que “se encontraran habilitadas para emitir al amparo de la Disposición Transitoria Primera de la Ley 41/1995, podrán obtener una concesión de TDT, siempre que haya frecuencias disponibles y su programación tenga un interés local, social y cultural. No se podrá emitir publicidad, aunque sus programas podrán estar patrocinados.

Sens dubte és una molt bona notícia, però m’agradarà saber l’opinió i quin anàlisis fan de la mateixa les persones que treballen en aquest àmbit. A Barcelona, per exemple, existeix almenys que jo sàpiga, una emissora d’aquestes característiques, realitzada per l’Assemblea de Comunicació Social . A nivell de l’Estat existeix un òrgan de coordinació d’aquestes emissores, tan de ràdio com televisió, la Red Estatal de Medios Comunitarios, que fa poc d’un mes es van reunir en unes trobades a Bilbao. De moment sembla que no han emès cap comunicat sobre l’esmena.
Pel que he anat seguint, l’Assemblea de Comunicació Social de Barcelona porta anys reclamant que es regularitzi la seva situació d’actual al·legalitat. L’Assemblea ha participat de forma activa en el procés de creació de la Llei de l’Audiovisual, presentant una sèrie d’esmenes.
Faltarà per veure després de l’aprovació d’aquesta esmena en quina situació legal queden finalment les televisions comunitàries. Si es reconeix la seva legalitat i el seu dret a emetre serà un pas important, però aquest només és un primer pas. Cal avançar cap al ple reconeixement d’aquests mitjans per la tasca social que desenvolupen i s’haurien d’establir els mecanismes per tal que aquests mitjans rebessin un suport institucional, donat el seu caràcter d’entitats sense ànim de lucr