Principals tendències del comerç electrònic aquest 2018

El comerç electrònic no ha parat de créixer en els últims anys, en bona part gràcies al seu èxit entre la generació dels Millennials, aquella que ha crescut amb Internet i el fa servir de manera habitual en qualsevol canal. Però vendre a través d’Internet va molt més enllà d’obrir una botiga a Internet, engegar una campanya de vendes a través d’un marketplace o col·locar anuncis publicitaris als principals cercadors. Quins són els desafiaments de futur del comerç electrònic? Com arribar a més persones? En aquest article us oferim les claus per a comprendre les tendències i els potencials del comerç electrònic.

El client en l’era d’Internet

Internet ofereix un entorn extraordinari a l’hora d’ampliar la cartera de clients pel seu negoci. La xarxa no només ha eliminat barreres físiques, permetent vendre en qualsevol lloc i a qualsevol moment. A més d’això, la transició cap a l’entorn digital ha fet possible que els consumidors puguin accedir a una quantitat d’informació més gran que els permet triar de forma molt més conscienciada allò que volen adquirir. I, com si no fos suficient, la massificació de les xarxes socials ha ofert canals cada vegada més nombrosos perquè els consumidors puguin transformar-se alhora en “influents”, democratitzant així el procés de decisió i creant un virtuós cercle de recerca i recepció d’informacions “peer to peer” continu.

El marketing en la era del e-commerce
El màrqueting a l’era del comerç electrònic

El comerç electrònic entre l’entorn digital i el físic

Segons les dades ofertes pel cercador Google “de tots els consumidors que realitzen una cerca local des del seu mòbil, el 50% visiten la botiga física en el marge d’un dia”. Per un venedor moure’s entre l’entorn físic i el digital resulta fonamental. Així resulta necessari definir estratègies empresarials multicanals. Segons informa la web Quipu, la demografia dels consumidors en línia està formada principalment per persones amb títols universitaris, d’edat entre els 30 i els 45 anys, tot i que també està en augment entre les persones majors de cinquanta anys.

El client perfecte en el món digital: els Millennials

Però, si hi ha una tendència demogràfica globalment que importa en el comerç electrònic, aquest és el de la generació dels millenials Aquesta generació, la dels nascuts entre 1980 i 1995 es va imposar, el 2017 com el grup de consumidors més rellevant a escala mundial. Són els Millennials els que en aquest any comptabilitzen la meitat del comerç a nivell mundial.
La seva imposició generacional és disruptiva. Els Millennials són la primera generació a tenir una veritable confiança amb la xarxa i tot el que ofereix: les xarxes socials són el mitjà principal de comunicació i expressió i els mitjans de comunicació digitals la font principal per recollir informacions i actuar de conseqüència. Als EUA, entre els Millennials es va imposar la compra en línia per sobre del 75%. Aquesta és la generació que ja no coneix els taxis, sinó que es desplaça per Uber, que ja no utilitza diners en efectiu, sinó que paga a través d’aplicacions en el seu telèfon intel·ligent o a través de qualsevol altre tipus de moneda virtual.

Millennials, el cliente perfecto en el e-commerce
Millennials, el client perfecte pel comerç electrònic

La irrupció de la “Generació I” a escala mundial no es limita al consum, sinó també a la producció i a la innovació empresarial en conjunt. Els millennials han permès la disrupció de l’economia mundial. Empreses com Uber o Facebook i altres ubicades a Silicon Valley en general són producte d’aquesta generació. Però, la innovació no es limita a aquestes grans empreses de tecnologia. Els Millennials són indispensables en qualsevol empresa avui dia per poder entendre els consumidors i poder desenvolupar estratègies de màrqueting efectives i eficaces. La irrupció d’Internet en els últims vint anys ha produït com a efecte en les noves generacions aproper les distàncies i retallar dràsticament els temps. Per tant, una política de comunicació efectiva necessàriament ha de ser curta, directa i amb menys mediació possible.

El millennial s’ubica en l’immediat i prova diferents canals per arribar a una fi, sense qüestionar en excés el com ha arribat. Aquesta “simplicitat i pràctica” ajuda a les companyies a transformar-se més ràpid.

El màrqueting en l’era del comerç electrònic

Internet ha produït un altre aspecte interessant entre les noves generacions: ha permès la creació de comunitats virtuals que ja no es basen en l’entorn físic, sinó més aviat en els valors compartits. El comerciant efectiu tindrà necessàriament que dissenyar les seves campanyes tenint en compte aquests valors i la segmentació dels anuncis haurà de passar per aquí.

I si a Catalunya en els últims anys, malgrat la crisi, el comerç electrònic no ha parat de créixer, cal agrair en gran part aquesta generació. Aquesta generació que està connectada les 24 hores del dia a través dels seus telèfons intel·ligents implica que la nova frontera del comerç digital s’ha de traslladar allà, en el comerç mòbil. El comerç electrònic al mòbil i els múltiples canals de màrqueting són només alguns dels reptes que han d’afrontar els gestors de botigues electròniques per no quedar-se enrere.
Com ho explica Elena Arrieta [@elenaarrieta] a Expansión:

Vender a través de Internet va mucho más allá de abrir una tienda online, lanzar una campaña de desestocaje a través de un portal de ventas colectivas o subir una serie de productos a un marketplace como Amazon o eBay. La omnicanalidad a la que aspira el sector retail tiene importantes implicaciones en la cadena logística, y exige un esfuerzo extra por cuidar la relación con el usuario.

En la era online, la capacidad de prescripción de cada persona se ha multiplicado. Del mismo modo, las redes sociales ejercen de altavoz para cualquier queja hacia una marca, independientemente de quién fuera el responsable de la incidencia (el repartidor, el marketplace, el sistema informático…).

A través de la xarxa, s’acumula una quantitat impressionant i contínua d’informacions útils per prendre decisions empresarials. Si els  Big Data ja és una realitat, el nou repte passa pel Machine Learning, o cosa que és equivalent, la intel·ligència artificial capaç d’anticipar les demandes dels consumidors.