The Plot Against America

Què hauria passat si el demòcrata Franklin D. Roosevelt no hagués guanyat les eleccions presidencials nord-americanes de 1940? I si el guanyador d’aquelles eleccions hagués estat el fictici candidat republicà Charles Lindbergh? El punt provocatiu de la sèrie és convertir el candidat Lindbergh en un nazi declarat. Què pot passar amb un president nazi a la Casa Blanca?

Aquest és el punt de partida de la sèrie emesa el 2020 i que recorre al gènere de la “història alternativa” per traslladar-nos als inicis de la Segona Guerra Mundial, en un moment en què els Estats Units d’Amèrica encara no havien entrat en la guerra i el debat entre la població era si el país havia de mantenir-se al marge o pel contrari intervenir-hi en el conflicte.

La sèrie és una adaptació de l’obra de l’escriptor nord-americà Philip Roth publicada el 2004 amb el mateix títol que la sèrie, “The plot against America”. Roth, a través de la història alternativa, volia traslladar als seus lectors en un món alternatiu que hagués pogut ser ben real si les eleccions de 1940 haguessin anat d’una altra manera.

La sèrie, emesa el 2020, en un moment de gran divisió política als Estats Units pels quatre anys de presidència de Donald Trump, mostra els efectes que pot tenir l’elecció del candidat equivocat. Potser els seus creadors volien advertir el públic nord-americà dels devastadors efectes que podia tenir pel país una reelecció del candidat republicà a les eleccions de novembre de 2020.

Traslladant la ficció als anys de la Segona Guerra Mundial, quan l’expansió del nazisme per tot Europa significà l’eliminació física dels jueus, adoba el terreny per explicar que els Estats Units no van estar pas tan lluny com ens pensem d’haver acabat en una situació similar a l’europea.

A la sèrie apareixen temes tan actuals com el populisme, l’ascens del feixisme, la xenofòbia, la por cap als diferents (els jueus)… Aconsegueix de forma bastant correcta traslladar als espectadors a les pors que van viure totes aquelles persones que se sentien amenaçades durant els anys de l’ocupació nazi de mitja Europa.

Situant un president nazi al capdavant de la Casa Blanca, la sèrie ens mostra una comunitat jueva nord-americana que ja no se sent segura al seu país i que es veu obligada a cercar sortides: l’emigració al Canadà.