Als usuaris els preocupa la seva privacitat?

Aquesta setmana els mitjans de comunicació s’han fet ressò de les declaracions del CEO de Facebook Mark Zuckerberg en les que afirmava que en les properes setmanes la popular xarxa social simplificaria les opcions de configuració de privacitat dels perfils dels usuaris.
Imatge destacada

| Publicat el 30/05/2010

Aquesta setmana els mitjans de comunicació s’han fet ressò de les declaracions del CEO de Facebook Mark Zuckerberg en les que afirmava que en les properes setmanes la popular xarxa social simplificaria les opcions de configuració de privacitat dels perfils dels usuaris. Una mesura que pretén silenciar les cada vegada més dures crítiques cap a la política de protecció de dades dels usuaris i l’ús que fa d’aquestes Facebook. Instàncies oficials, com les autoritats de protecció de dades dels 27, demanaven a Facebook explicacions. En una informació recollida per un diari econòmic es pot llegir:

Tras dos días de sesión plenaria en la capital comunitaria, las autoridades de protección de datos de los 27 países de la UE advirtieron ayer a Facebook que los recientes cambios introducidos en su configuración de privacidad son “inaceptables” y que violará la ley europea si utiliza comercialmente los datos obtenidos sin autorización expresa del usuario.

Què ha dit Zuckerberg per defensar-se de les crítiques?

«La gent pensa que no ens importa la privacitat, però això no és cert», havia dit dimecres el fundador de la xarxa social hegemònica (està a punt d’arribar als 500 milions d’usuaris).

Recordem que al desembre passat Facebook va convertir gran part de la informació que els usuaris publiquen als seus perfils –les ciutats on viuen, els seus noms, els noms dels amics, les seves fotos o els seus gustos– en pública per defecte. És a dir, informació accessible a tothom, formin o no part de la xarxa social. Malgrat que els usuaris poden convertir en privades aquestes informacions, per fer-ho han de configurar més de 150 opcions diferents, tal com mostra The New York Times en un infograma molt interessant.
Quines novetats anuncia Facebook?
Els membres de podran elegir entre quatre opcions per configurar la seva privacitat: compartir les seves dades amb tothom, amb els amics, amb els amics dels amics, o bé, per acabar, que certa informació sigui pública però les fotos i els vídeos només els puguin veure un grup reduït.
Als usuaris els preocupa la seva privacitat?
A la vista de les crítiques a Facebook de les darreres setmanes podria semblar que als usuaris els preocupa la seva privacitat. El cert és que malauradament són molts pocs els que ens preocupa la nostra privacitat i els que actuem amb responsabilitat. Tinc la sensació que a la immensa massa d’usuaris d’aquesta xarxa social i d’altres webs socials els importa ben poc preservar la seva intimitat.
24.658 persones ja s’han sumat al Dia de l’Èxode de Facebook, convocat el 31 de maig, i que vol aplegar a tots aquells usuaris de les xarxes socials farts de veure com les xarxes socials fan el que volen amb les dades dels seus usuaris.