Utilitzar les xarxes socials amb sentit comú

Darrerament els mitjans de comunicació omplen pàgines i pàgines parlant dels perills de les xarxes socials i advertint als lectors de que aquests webs s’han d’utilitzar amb molta cura si no volem tenir problemes. És normal que els mitjans en parlin, els webs com Facebook, Tuenti, MySpace… estan de moda. Tothom en parla i tothom els utilitza. Ahir mateix El Periódico publicava una notícia on s’explica que l’Agència Espanyola de Protecció de Dades (nota de premsa) ha començat a rebre en les darreres setmanes denúncies d’internautes relaciones amb la pèrdua de privacitat o d’altres tipus d’infraccions . És positiu que se’n parli d’aquests assumptes als mitjans per tal que la població en prengui consciència.
El problema és que molts internautes són uns autèntics imprudents. Imprudents i inconscients, perquè són capaços de penjar a la xarxa tot tipus de material gràfic comprometent la seva privacitat i la dels seus amics (que apareixen també a les fotos). Altres usuaris cometen aquestes badades per ignorància en l’ús d’aquests webs. Per això els mitjans, que ja fan bé d’informar dels perills dels webs socials, trobo que haurien d’explicar clarament com combatre aquests “forats negres”, cosa que no fan. Però gràcies a la feina desinteressada dels blocaires podem comptar amb bones guies que ens ajuden a protegir-nos a pàgines com Facebook. Recomano dos articles del blog Betes i Clicks: “Facebook: com controlar qui veu les teves fotos” i “Treure profit a Facebook: crear llistes d’amics“. Qui tingui coneixements d’anglès i vulgui aprofundir en els temes de privacitat a Facebook, és molt recomanable la lectura de “10 Privacy Settings Every Facebook User Should Know”.
Ja sabeu, utilitzeu el sentit comú i la prudència. Si no voleu que ningú sàpiga com acabeu després d’una farra el dissabte a la nit, guardeu-vos les fotos al vostre ordinador i no les aneu escampant per la xarxa. Aquest és el millor consell que podeu seguir.