Volem una Internet lliure a Europa

Quan es compleixen 40 anys de l’enviament del primer missatge entre ordinadors dins la xarxa ARPANET, les institucions europees i els governs de mig món lluiten per controlar una xarxa que s’ha fet universal i en gran mesura descontrolada a ulls dels “poderosos”. Està en perill, ara més que mai, que Internet continuï sent una xarxa oberta i lliure a tothom pensada per ser un immens espai de comunicació global. Podrà existir en el futur una Internet lliure a Europa?

Al principi va ser un desastre. Eren les 10:30 de la nit (hora de la costa oest dels EUA) del 29 octubre 1969 quan el professor de la universitat californiana d’UCLA Leonard Kleinrock i un ajudant intentar connectar el seu ordinador amb un altre de la veïna Universitat de Stanford. Havien escrit les lletres l i o de la paraula login (en informàtica, entrar o connectar) quan el sistema es va enfonsar. Una de les claus de l’èxit d’Internet va ser l’esperit lliure amb el qual va néixer. Tot i ser un encàrrec de l’agència Darpa (dependent del Departament de Defensa dels EUA), els seus creadors tenien clar que la infraestructura d’aquesta xarxa havia de ser oberta i lliure per a tots. El mateix Kleinrock reconeix en una entrevista a l’agència AP que l’ambient polític d’aquella època, amb els campus universitaris californians sortint de rebel·lia i optimisme, va tenir un influx destacat en el disseny de la Xarxa.

Aquest és un fragment del reportatge que el diari Público va publicar el passat 24 d’octubre coincidint amb el 40è aniversari del naixement d’Internet. El periodista Miguel Ángel Criado consultà diversos especialistes en Internet i els preguntà sobre aquella Internet de 1969 i sobre el futur que li espera a la xarxa.

Neutralitat d'Internet. Així serà la nostra connexió si s'aplica la discriminació de la xarxa
Neutralitat d’Internet. Així serà la nostra connexió si s’aplica la discriminació de la xarxa

Internet, com diu el reportatge, va néixer amb la voluntat de ser una infraestructura oberta, lliure per a tots. La clau d’Internet durant els seus 40 anys ha estat la Neutralitat de la Xarxa. Internet s’ha caracteritzat per ser igual per a tothom. No existeix una Internet per uns ciutadans de primera i una Internet per uns ciutadans de segona. És el principi de la neutralitat. Concretant, segons Genís Roca la Neutralitat d’Internet és:

El concepte de neutralitat a la xarxa fa referència a la necessitat que la xarxa s’operi sota tres principis:

  • No discriminació: tot el tràfic serà tractat per igual al llarg de tota la xarxa
  • Interconnexió: l’operador de cada xarxa té el dret i el deure de connectar-se a qualsevol altra xarxa d’Internet
  • Accés: els usuaris tenen el dret a establir comunicacions amb d’altres usuaris en igualtat de condicions

És a dir, que els operadors es mantinguin neutres i es limitin a connectar els proveïdors de continguts (siguin persones físiques o jurídiques) amb aquells que els volen consultar, sense jutjar si la connexió és més o menys pertinent. Els serveis es posen als extrems i la xarxa els transmet sense valorar, ni jerarquitzar, ni prioritzar.

El problema és que alguns operadors d’Internet (ISP) i governs europeus volen acabar amb aquesta neutralitat. L’argumentació que donen les operadores de telecomunicacions per crear diferents Internet és que l’actual xarxa i l’ús que en fem demana infraestructures cada cop més importants. Que el que va començar com un ús perifèric dels mitjans existents s’està convertint en quelcom que obliga a importants inversions que han de trobar un model d’ingressos que les compensi. Si no poden discriminar el tràfic, amenacen amb increments de tarifes per a poder assumir les inversions.
En el fons el que hi ha és la voluntat dels governs d’acabar amb la llibertat que ha existit des dels seus inicis a Internet. Si ens tallen els pocs espais de llibertat què tenim, què em de fer? De moment el que podem fer com a internautes i ciutadans preocupats per la nostra llibertat és signar al web http://www.euopeninternet.eu:

Si vostè creu que Europa també mereix una Internet que sigui gratuït i obert d’acord amb els següents principis, si us plau, signin aquesta petició i comparteixin amb els seus amics aquest manifest:
1. Els usuaris d’Internet tenen dret a accedir, enviar i rebre el contingut de la seva elecció;
2. Els usuaris d’Internet tenen dret a utilitzar i executar qualsevol contingut, qualsevol aplicació i servei;
3. Els usuaris d’Internet tenen dret a connectar a la seva elecció programari o maquinari que no danyin a la xarxa;
4. Els usuaris d’Internet tenen dret a l’elecció i la competència entre els proveïdors de xarxa, aplicacions i proveïdors de serveis i proveïdors de contingut;
5. Els usuaris d’Internet tenen dret a una connexió a Internet que estigui lliure de discriminació pel que fa al tipus d’aplicació, servei o contingut o sobre la base del remitent o l’adreça del receptor. Els proveïdors de banda ampla no poden bloquejar o degradar el trànsit a través de les seves xarxes, o triar als guanyadors per afavorir certs continguts o aplicacions a través d’altres en la connexió a les llars dels abonats.
6. Els proveïdors d’accés a Internet han de ser transparents sobre les seves pràctiques de gestió de xarxa i els usuaris d’Internet tenen dret a una connexió a Internet amb una capacitat predefinida i de qualitat.

Enllaços per ampliar la informació: