Zapatero ha comès el seu major error polític

El PSOE ho tenia tot de cara per a sortir victoriós del procés de pau a Euskal Herria. Però tan sols nou mesos han fet falta per a trencar totes les expectatives de pau. El govern que presideix Rodríguez Zapatero tenia l’oportunitat de fer un pas valent, com el qual va fer ETA anunciant l’alt al foc.
Però Zapatero no ha sabut estar a l’altura de les circumstàncies i pagarà un alt preu per aquest error. La dreta, que ha vist com es complia el seu desig de dinamitar el procés de pau, s’ha sortit amb la seva. Tenim doncs, com ja es va demostrar durant el procés de reforma del *Estatut, un president lliurat a les exigències de la dreta feixista (PP, mitjans de comunicació, església, AVT….) que no ha estat prou intel·ligent per a arribar a la pau tan desitjada.
Zapatero ho tenia fàcil. Havia de solucionar i legalitzar la localització dels presos (actualment en situació il·legal). Havia de crear la taula de partits. Havia de detenir el setge judicial i policial en l’entorn abertzale i suspendre la dubtosa llei de partits amb la fi que Batasuna tornés a estar present en les institucions. Nou mesos de suficients per a respondre al gest d’ETA.
Rodríguez Zapatero ha perdut el temps.